Creând un brand de succes este un proces destul de complex care, în general, cooptează o întreagă echipă de profesionaliști, fiecare dintre ei ocupându-se de câte un aspect cheie al procesului de branding.
O astfel de echipă este formată din managerul de brand care supraveghează întreg procesul de promovare a produsului, vânzările și imaginea, contabili, media buyer, experți în domeniul marketingului și designeri.
Înainte ca procesul creativ să poată să înceapă, întreaga echipă se asigură că au o strategie de branding clară, care va ghida întreg procesul de design.
O bună strategie de brand reușește să definească și să răspundă la următoarele întrebări:
cum?, ce?, când?, unde? și cui? plănuiește brandul să comunice, în timp ce se asigură că nevoile clienților țintă sunt acoperite în întregime.
Pentru produsele ambalate competiția este enormă, mai ales cu fiecare nou candidat care urcă aproape zilnic pe rafturile supermarketurilor, iar concurența este și ea înfometată după atenție. Adevărata provocare este chiar lansarea produsului, odată ce acesta ajunge pe rafturile fizice sau pe cele virtuale, și cum va reuși acesta să atragă atenția publicului.
Cum putem face ca acest nou brand și produsul pe care ni-l prezintă, să poată să estompeze întreg „zgomotul vizual” și să iasă în evidență? Răspunsul este designul. Primele lucruri care tind să atragă atenția consumatorilor sunt: culoarea, urmate imediat după de formă și simbolistică. De obicei textul este ultimul perceput și înțeles de către consumator.

Metode pentru evitarea zgomotului vizual:
- Culori, forme și simboluri
În principiu, o persoană cu o bună vedere poate să recunoască în doar cinci secunde și de la o distanță de doar 1 sau 2 metri și să selecteze produsul pe care și-l dorește de pe raft. Acest lucru ne demonstrează faptul că o folositre a culorilor cu bună-știință poate crește recunoașterea unui brand și cu până la 80%, în timp ce joacă și rolul de identificare al brandului.
2. Simbolurile
Sunt aproape o formă instantanee de comunicare în momentul de față, precum arcada aurie a celor de la McDonald’s, jaguarul celor de la Jaguar sau semnul celor de la Nike sunt doar câteva exemple de simboluri ușor de recunoscut de întreaga populație. De obicei asocierile ajung să se întâmple în mintea consumatorilor datorită derivărilor provenite din simboluri care au rămas în mintea clienților prin expunerea repetată la diferiți stimul ai campaniilor de promovare.
3. Cuvintele
În cele mai multe cazuri cuvintele sunt bune, mai ales explicațiile ulterioare în diferite
domenii, dar când vine vorba de ambalaje, mai puțin = mai mult.
Când un ambalaj este „îmbâcsit” cu prea mult text se creează o luptă pentru atenție, care dă mai apoi dureri de cap și care trimite consumatorul cât mai departe de produsul tău. Având un design cât mai simplu și „aerisit” este, poate, una dintre cele mai bune strategii de branding.
Sentimentul de calm pe care ni-l oferă etichetele mai „goale” adaugă un plus pentru branduri, deoarece o etichetă mai goală înseamnă mai mult spațiu pentru a concentra întreaga atenție a consumatorului pe fraza care scoate în evidență punctul tare al produsului respectiv și care îl diferențiază de concurența sa.
4. Unique Selling Point (USP)
USP-ul, cunoscut uneori ca și „unique selling proposition” („propoziție de promovare
unică”), este punctul critic care face diferența între produsul B și produsul C pe piață și
reprezintă un reper în planificarea strategiei de branding.
Spre exemplu, un USP bun este cel al ciocolatei M&M care nu numai că ne spune că ciocolata aceasta este diferită prin învelișul său de zahăr, dar și faptul că datorită acelui înveliș ciocolata se va „topi la tine în gură, ci nu în mana ta”.