Bereta Brewing Co.

Logo Bereta Brewing Co.

Locație: Giarmata, județul Timiș
Gypsy brewers: din mai 2016 (este acel producător de bere care nu are nicio facilitate proprie. În schimb, acesta se deplasează la o fabrică de bere funcțională (artizanală în cazul nostru) și plătește pentru utilizarea spațiului ca să își poată produce propria bere.)

Producători pe cont propriu: din iunie 2018
Berari: Adrian Biebel și Silviu Burtă

Bereta Brewing Co este întruchiparea perfectă a noului val de fabrici de bere artizanală:
doi iubitori de bere își încep călătoria cu o producție mică, „home-made”, după au ajuns la statutul de gypsy brewers în fabrica celor de la Ground Zero, ajungând mai apoi pe propriile picioare cu propria lor berărie în 2018.

La doi ani după ce s-au întâlnit prima data și cu peste 100 de loturi „de casă” și rețete
inovatoare, cei doi au decis că este timpul pentru o schimbare de peisaj, așa că în 2016 își croiesc drum spre București, ajungând – cum am mai spus – până în berăria celor de la Ground Zero, devenind astfel primii gypsy brewers din țară.

De atunci, au făcut parteneriate și cu Hop Hooligans și Wicked Barrel pentru a produce o varietate de beri interesante și, ocazional, inovatoare.

„Lubrifiant social” este auto-descrierea pe care băieții o folosesc pentru berile lor,
dezlegând limbi și aducând după sine voie bună și zâmbete, e și normal să stimuleze bateriile sociale ale oricărui consumator care le încearcă produsele.

Un lucru care le definește cu adevărat stilurile de bere este utilizarea hameiului. Bombe de hamei umede, fructate, rășinoase sau amare; aruncând un pic de ovăz în fermentație și au produs rețeta succesului.

Porniți pe fapte mari, Bereta a început o revoluție a berilor de tip IPA (Indian Pale Ale) în
octombrie 2016, aducând în scenă Citro, primul New England IPA din România. Și pentru că păstrarea consecvenței este un lucru destul de importantă pentru majoritatea fabricilor de bere artizanală, au decis că ar putea, la fel de bine, să obțină premiul RateBeer 2017 pentru cea mai bună bere din România.

În martie 2018, au decis că este timpul să-și pună capăt drumului nomad, dar și să îi lase
pe băieții de la Ground Zero să-și recapete răsuflarea, după ce i-au dat peste cap cu toate șaradele lor de gypsy brewers. Ca și cadou de despărțire, au făcut o ultimă colaborare foarte apreciată cu Wicked Barrel, lansând o ediție limitată (doar 500 de sticle) a Black Pot Imperial Stout, cu arome de ciocolată și note de Vanilie Bourboun.

La fel ca și confrați lor de la Hop Hooligans, Bereta a fost prezentă și a la evenimentele
dedicate berii artizanale prin Europa. În 2019 și-au dat frățește mâna și au organiza Haze Fest, primul festival de bere artizanală din România, cu prima ediție având loc în orașul de baștină a lui Adrian și Silviu, Timișoara.

Rămânând fideli trecutului lor de nomazi, în octombrie 2018 și-au lansat programul Bereta Brewing Community, care le-a oferit producătorilor de casă din România o oportunitate extraordinară: fabricarea berii într-o fabrică de bere propriu-zisă.

În prima ediție au avut cinci câștigători, rezultând astfel în două noi mărci de bere în a se lansa: Blackout și Hopdrops. Succesul primei ediții a fost atât de mare încât a fost reluat imediat în vara anului 2019, iar noii câștigători au putut să-și scoată primele beri începând cu 2020.

În aprilie 2020 Bereta Brewing a devenit a treia fabrică de bere din țară care au început
să-și îmbutelieze berile în doze, după Hop Hooligans și Beast from the Yeast.