Puterea unei identități de brand este reprezentată de cât de bine poate să aducă la viață dorința și intențiile brandului, dar și cât de repede poate fi perceput și recunoscut de către publicul țintă.
Singur, după cum am mai spus un logo este doar un simbol mai drăguț. Pentru a nu decădea în această categorie trebuie să dobândească un sens, ceva puternic, care să se ancoreze în mințile consumatorilor.
Ca un logo să poată să facă acest lucru trebuie, în primul rând, să respecte patru
principii de bază:
- Un logo trebuie să fie simplu – un logo cu un design simplu tinde să creeze un impact mai mare asupra audienței și să rămână în memoria acesteia.
- Un logo trebuie să fie memorabil – un logo eficace, și memorabil vine imediat după principiul simplității. Cu logoul potrivit poți acapara minți.
- Un logo trebuie să fie durabil – un logo eficace trebuie să treacă și testul timpului fără să îmbătrânească. Un logo imun la acest lucru poate să fie eficace și în următoarele decenii.
- Un logo trebuie să fie versatil – un logo potrivit trebuie să fie versatil, să poată fi folosit în diferite medii fără să pară scos din context și să transmită același mesaj peste tot.
Acestor principii se alătură și „teoria culorilor”. Pentru ca un logo să „prindă mai bine la public”, pe lângă un design potrivit și un font pe măsură, acesta trebuie să respecte și
teoria culorilor.
Pe cât de multe culori poate să cunoască omul și pe cât de multe poate să creeze, atât de multe opțiuni sunt pentru un logo. În momentul actual, culoarea reprezintă cea mai puternică unealtă de comunicare non-verbală.
Culorile calde, precum galbenul, exprimă optimism, claritate și căldură; portocaliul
este o culoare prietenoasă, care exprimă încredere și veselie. Roșul este deja o culoare
destul de îndrăzneață, care atrage atenția, exprimând entuziasmul și jovialitatea.
Violetul sau culoarea mov sunt culorile „creativității”, a imaginației și a înțelepciunii. În
combinație cu nuanțele și culorile potrivite poate chiar să exprime statutul de lux al
produselor, fiind asociată cu regalitatea.
Albastru este o culoare rece care simbolizează eficiența, încrederea, pacea și liniștea, oferind un sentiment de siguranță. De cele mai multe ori este folosit în domeniul corporațiilor, IT-ului sau a băncilor.
Verdele este, în mod instinctiv, asociat cu natura. Este o culoare vie, „sănătoasă”, reprezentând prosperitatea, creșterea și pacea, fiind folosită în mare majoritate în domeniile naturiste, bio sau ecologice.
Alb-negru sau non-culorile exprimă eleganță, seriozitate, balanță și calm. Logourile multicolore sunt văzute, de obicei, ca logo-uri care exprimă diversitatea în gama de produse și servicii.
