Succesul unei companii este direct proporționat cu influența pe care o are brandul lor.
Pentru a avea un brand puternic, este fundamental ca toate elementele de unicitate ale companiei să fie transmise cu acuratețe, specifice.
Elementele nu trebuie să fie rigide, ci acestea trebuie să evolueze odată cu dezvoltarea companiei, cu tendințele pieței și mai ales cu comportamentul dinamic al consumatorilor.
O firmă fără identitate vizuală este doar o fantomă în mediul afacerilor, care transmite nesiguranță și lipsă de profesionalism către cei care îi încearcă produsele și serviciile. În domeniu este o regulă foarte clară care spune că prima impresie se creează în câteva secunde, iar o impresie proastă se schimbă în câteva luni.
Dacă nu ai un brand foarte bine definit se poate pierde un procent de până la 80% din
clienți, iar confruntarea cu următoarele probleme este indiscutabilă:
• Confuzie – oamenii nu o să știe cine ești, cu ce te ocupi sau care e scopul
tău ca și brand. Fără o identitate vizuală bine pusă la punct este destul de ușor să fii confundat cu alte firme care activează pe aceeași piață.
• Campanii de promovare deficitare – elementele vizuale (logo, afișe, bannere), cu un design bine definit, atractiv și personalizat sunt combustibilul care pun pe picioare o campanie reușită și care o fac eficientă și atractivă. Fără aceste lucruri sunt predispuse eșecuri în campaniile viitoare.
• Pierzi încrederea clienților tăi – un brand fără o identitate vizuală nu transmite altceva în afară de nesiguranță, mai ales în potențialii clienți.
Identitatea vizuală înseamnă tot ceea ce ține de o companie, produssau serviciu, iar scopul final al efortului depus este de a crea și promova un brand online și offline. Practic, identitatea vizuală include toate elementele vizuale și auditive care definesc o companie sau un produs, contribuind în același timp la identificarea rapidă, eficientă și ușoară a acestora.
După cum știm, imaginile au transmis tot timpul informația mult mai rapid decât cuvintele, iar elementele de identitate vizuală sunt esențiale pentru a genera instant în consumator o emoție legată de brand și pentru a impresiona puternic.
Odată bine pusă la punct, o identitate vizuală îndeplinește trei funcții primare, de bază, și
anume:
a) Funcția de poziționare – datorită portofoliului variat de elemente: de la
logo, slogan, până la website, cărți de vizită sau pliante, identitatea vizuală te
poziționează pe o scală de diferențiere față de concurență;
b) Funcția de recunoaștere – oamenii ajung să îți recunoască cu ușurință
produsele, serviciile și misiunea prin ceea ce reușești să prezinți vizual.
c) Funcția de definire a profesionalismului – prin elementele vizuale
potrivite îți pot demonstra profesionalismul ca și firmă. Cum o persoană are grijă ca
înfățișarea sa să fie cea mai bună la un interviu important, așa și identitatea vizuală
„îmbracă” brandul pentru „interviurile” zilnice pe care le are cu consumatorii.