
Sfaturi esențiale pentru rutina de îngrijre a tenului
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tenul nostru are anumite nevoi care pot fi îndeplinte prin intermediul unei rutine corecte și personalizate de îngrijire. E simplu să ai un ten sănătos dacă ești atent la nevoile acestuia, dacă știi cum să îl îngrijești corect și ce produse ar trebui să folosești. În articolul anterior am discutat despre ingredientele nocive care nu ar trebui să se afle în produsele tale pentru îngrijirea tenului, iar acum vom discuta despre cum ar trebui să-ți creezi o rutină în funcție de tipul tenului și necesități. Acestea fiind spuse, te invit să descoperi cum să-ți îngrijești cât mai corect tenul pentru a avea rezultatele scontate.
- Care sunt principalele tipuri de ten?
Nu voi insista asupra acestui subiect, însă este absolut necesar să trecem în revistă principalele tipuri de ten pentru a putea alege produsele potrivite.
- Tenul uscat – acest tip de ten este caracterizat de o piele care produce mai puțin sebum decât în mod normal. Astfel, pielea este lipsită de hidratare și predispusă la apariția ridurilor fine și superficiale.
- Tenul normal – este caracterizat de o piele netedă și elastică, cu o textură catifelată și o culoare rozalie, cu pori mici și cu o bună circulație a vaselor de sânge. Deși zona T (frunte, bărbie, nas) poate să fie puțin uleioasă, pielea nu are tendința să se îngrașe sau să fie prea uscată. Tenul normal nu este predispus la sensibilitate ridicată.
- Tenul gras – spre deosebire de tenul uscat, acest tip de ten este caracterizat de producerea unei cantități mai mari de sebum (seboree). Tenul este lipsit de suplețe și este unsuros și lucios, în special în zona T. Tenul gras favorizează apariția coșurilor și a acneei.
- Tenul mixt – este caracterizat de excesul de sebum în zona T, în timp ce restul tenului este uscat, în special obrajii. De obicei, porii din zona T sunt mari și pot să apară coșuri.

2. Care sunt pașii optimi de îngrijire în fiecare zi?
Rutina zilnică a tenului trebuie îndeplinită doar cu produse speciale și presupune o anumită ordine în care acestea trebuie aplicate.
- Demachierea și curățarea
Primul pas în îngrijirea tenului este demachierea care trebuie efectuată atât dimineața, cât și seara, indiferent dacă te-ai machiat sau nu. Prin acest proces se îndepărtează nu doar machiajul, ci și excesul de sebum impuritățile și celulele moarte existente la suprafața pielii și care, în caz contrar, se depun si oferă tenului un aspect tern. Pentru curățarea tenului gras sau acneic folosește un cleanser care conține acid salicilic sau peroxid de benzoil. Pentru tenul uscat e recomandat să folosești un produs hidratant și blând cu pielea, care nu conține parfum.
- Loțiunea tonică
Multe persoane tind să nu introduca loțiunea tonică în rutina de îngrijire a pielii, considerând că este inutila, dar ea pregătește tenul pentru a absorbi crema hidratantă. Loțiunea tonică fără alcool are rolul de hidratare ușoară și împrospătare a tenului și îți oferă senzația de ten revigorat. Totodată, loțiunea tonică va calma iritațiile pielii și va îndepărta mai bine urmele de machiaj sau impuritățile.
- Hidratarea tenului
Hidratarea este imperios necesară pentru orice tip de ten, chiar și pentru cel gras, însă alege un produs mai light sau pe bază de gel.
- Protecția solară
Încă din primul articol am discutat despre importanța ei, dat fiind faptul că este pasul cheie pentru protejarea pielii de razele daunatoare ale soarelui. Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre importanța aplicării protecției solare, te invit să vizitezi articolul dedicat acesteia.
- Exfolierea tenului
Acest pas este unul important și trebuie efectuat săptămânal, întrucât acest proces ajută la îndepărtarea celulelor moarte și îți lasă pielea curată și catifelată. Însă, este important să uiți de clasicele exfoliante cu granule, care nu fac altceva decât să îți irite tenul. Exfolierea tenului trebuie să se realizeze prin intermediul activilor: acidul salicilic, acidul mandelic, acidul glicolic, despre care vom discuta mai detaliat într-un viitor articol.
3. Cum alegi produsele cosmetice potrivite pentru îngrijirea tenului?
Nu îți pot spune exact ce produse să îți alegi, dat fiind faptul că tu îți poți cunoaște cel mai bine tenul. Însă te voi ajută cu anumite informații, deoarece atunci când alegi un produs cosmetic, ar fi bine să știi ce ingrediente conține, cum acționează acestea și ce beneficii au:
- Alfa hidroxi acizi (AHA) – aceasta este o denumire generică pentru mai multe tipuri de acizi, printre care acidul glicolic, lactic, tartric și citric. Acești acizi ajută la reducerea ridurilor, ameliorarea petelor și pot micșora porii măriți. Deoarece aceste ingrediente pot crește sensibilitatea pielii, e recomandat să aplici ulterior o loțiune cu protecție solară.
- Acid salicilic (beta-hidroxi-acid) – ajută la îndepărtarea celulelor moarte, îmbunătățește aspectul pielii și ameliorează simptomele acneei. Acidul salicilic este mai puțin iritant decât acizii alfa hidroxi.
- Hidrochinona – produsele care conțin această substanță sunt folosite de obicei pentru reducerea petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă. Același efect îl are și acidul kojic.
- Retinol – se regăsește de obicei în cremele antiîmbătrânire, fiind o substanță derivată din vitamina A. Îmbunătățește aspectul pielii, reducând petele și ridurile.
- Acid hialuronic – produsele cosmetice care conțin acid hialuronic sunt ideale pentru hidratarea tenului.
- Acid alfa-lipoic – este un antioxidant eficient care ajută la regenerarea pielii și combate efectele negative ale radicalilor liberi. Reduce ridurile și oferă pielii un aspect sănătos și strălucitor.
- Niacinamide – Niacinamida este o vitamină solubilă în apă, care, împreună cu substanțele naturale din textura pielii, acționează pentru a minimiza porii dilatați, pentru a îmbunătăți nuanța pielii, pentru a reduce liniile fine și ridurile și pentru a reda luminozitatea pielii terne.
- Vitamina C – este folosit adesea în pentru a îmbunătăți strălucirea pielii și textura acesteia, în timp ce estompează aspectul liniilor fine, al ridurilor și al labei gâștei. Vitamina C potențează efectul protecției solare, de aceea este indicat să fie folosită în rutina de zi.

