Nu vă speriați, am glumit…Titlul e o hiperbolizare, dar chiar și așa, Jazz-ul este un gen muzical care stă la baza multora de astăzi.
De la prima datare a sclavilor din Statele Unite, adică din august 1619, populația afro-americană a fost supusă unor munci grele, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. Chiar dacă Jazz-ul este datat două secole mai târziu, acesta rămâne până astăzi o formă autentică de exprimare a sentimentelor acestora. Apărut inițial în New Orleans, acest gen muzical se caracterizează printr-o rapiditate și energie ieșită din comun. Pe lângă faptul că emană un aer senzual, jazz-ul este cu desăvârșire un sincretism muzical, caracterizat prin elemente individuale puse laolată.
Patru caracteristici de bază ale acestui gen muzical sunt:
- tonalitatea- Se emană expresivitate prin vocea artistului, și nu prin sunetul instrumentelor muzicale.
- improvizația- Poate cel mai important aspect în jazz, care la început nici nu se cânta pe note muzicale.
- ritmul- Inițial dat de trombon (melodiile lui Armstrong constituie cel mai bun exemplu), ulteror redat de intrumentele de percuție.
- Blues-ul- Un alt gen muzical, precedent, a cărui compoziție armonică se realizează în patru timpi și stă la baza culturii afro-americane.
Deși de-a lungul timpului se observă o evoluție stilistică a jazz-ului, (RAGTIME-NEW ORLEANS-DIXIELAND-CHICAGO-SWING-BEPOP-COOL JAZZ și HARD BOP-MODAL JAZZ și FREE JAZZ), am hotărât de cuviință că cel mai bine e să postez video-urile în ordine cronologică.
Ragtime-ul dominat de pian
New Orleans, un album al celor mai recunoscute piese de la 1920, la 1930, conduse de trombon
Dixieland, tranziție la trompetă și ritm mai alert
Chicago, trombon, baterie și banjo
Swing, dinamism al anilor ’30 cu clarinet
Bepop-ul, nuanță relaxată a trompetei
Cool jazz și Hard Bop, așa cum spune și numele, cea mai calmă formă a jazz-ului
Modal jazz și Free jazz, amalgam de sunete cu rezultat eclectic ce este interpretativ din punct de vedere armonic.