Free image from Pexels.com
Tuturor ni se poate întâmpla să mai uităm lucruri. Uităm să răspundem la un mesaj…uităm unde ne-am lăsat cheile de la mașină…uităm să ne plătim factura la telefon…uităm să ne luăm apă la noi atunci când plecăm în drumeție…
Pentru a nu sfârși dezhidratat după o zi întreagă de hoinărit prin munți, îți propun o listă cu lucrurile esențiale ce ar trebui să se regăsească în rucsacul tău. Indiferent dacă vrei să mergi pentru prima oară pe munte sau nu, este bine să ai o listă scrisă pe care să bifezi de fiecare dată toate elementele pe măsură ce le introduci în rucsac. Astfel, vei evita cu siguranță acele momente de ”ahh, ce bine mi-ar fi prins acum o hartă”.
- Telefon – chiar dacă ideea de a merge la munte este de a te rupe de viața cotidiană și de a nu fi deranjat, ai nevoie de un telefon (cel puțin). Este indicat să fi în contact cu persoanele apropiate, atât cât îți permite semnalul. Anunță-i când pornești pe traseu, prin ce zone ajungi pe parcurs și cel mai important, sună-i o dată ce drumeția s-a încheiat și ai ajuns cu bine la mașină sau în locul în care vei înopta. Astfel, în cazul în care se întâmplă ceva rău și nu mai dai nici un semn, persoanele de contact vor ști să le indice salvamontiștilor, cu aproximație, locul în care te-ai putea afla. Așadar, nu uita să ai bateria plină la telefon și poate chiar să îți instalezi pe acesta diverse aplicații cu hărți sau busole care să îți facă plimbarea mai ușoară și plăcută.
- Hartă – înainte de a porni într-o drumeție este foarte important să studiezi traseul pe care îl vei parcurge. Trebuie să ști dacă întregul traseu v-a fi marcat cu aceași culoare sau dacă aceasta v-a diferi. Extrem de util ar fi să poți lua o astfel de hartă cu tine. În cazul în care nu dispui de una sau nu poți face rost, poți încerca să îți instalezi o aplicație pe telefon, poate una care să funcționeze chiar și offline.
- Busolă – este adevărat că nu mulți tineri au văzut cum arată o busolă sau ar ști cum să folosească una dacă ar avea nevoie. În cazul în care știi cum funcționează una și ai pe acasă, ar fi bine să o iei. Nu se știe nici o dată când poți avea nevoie de ea. Dacă nu ai vreo busolă aruncată printr-un sertar, atunci îți poți descărca din MagazinPlay una din numeroasele aplicații de genul.
- Mâncare – dacă fără hartă sau busolă te mai poți descurca, fără mâncare va fi cu siguranță mai greu 🙂 Dacă drumeția ta va dura mai mult de 5 ore ar fi bine să iei în considerare 2-3 pauze pe parcursul ei în care să și mănânci. Cel mai indicat ar fi să iei cu tine alimente bogate în proteine și calorii și poate chiar să strecori niște batoane proteice, batoane de ciocolată sau batoane energizante.
- Apă – cel mai bine ar fi să ai cu tine în jur de 1,5 – 2 litrii de apă. Mai ales dacă nu ai mai fost nici o dată pe traseul ales, nu poți fi sigur dacă vei da de surse de apă pe parcurs, sau nu. Mai bine să fi pregătit de la început și nu uita să optezi pentru un recipient special pentru apă.
- Trusă de prim ajutor – mai ales dacă știi că ești ghinionist sau mai neîndemânatic, o trusă de prin ajutor ți-ar fi de folos. Nu trebuie să iei prea multe lucruri cu tine. Sunt suficiente câteva pastile contra durerilor (și eventual contra alergiilor, dacă ai anumite alergii), niște fașe sterile, plasturi și eventual apă oxigenată sau dezinfectant (în cazul în care te rănești ușor). Mai poți lua cu tine și un spray anti-țânțari, mai ales dacă știi că vei fi asaltat de insecte.
- Cuțit – chiar dacă te gândești că nu vei avea la ce să îl folosești este mai bine să îl ai, decât să plângi după el. Un briceag mic, special pentru ieșiri în natură nu îți va strica.
- Lanternă/frontală – chiar dacă după calculele tale drumeția nu ar trebui să dureze mai mult de 6 ore, ceea ce îseamnă că ar trebui să fi deja înapoi la mașină cu mult înainte ca soarele să apună, nu te baza pe asta. Ce te faci dacă te-ai rătăcit și te-a prins întunericul? O lanternă sau o frontală te poate ajuta să îți continui drumul până la mașină.
- Fluier – dacă se întâmplă să te rătăcești, fluierul te poate scoate din problemă. Dacă ai unul, trebuie doar să fluieri de trei ori. Trei fluierături sunt semnalul universal pentru a cere ajutor. S-ar putea să ai noroc și te vor auzi alți montaniarzi mai experimentați sau chiar salvamontiști.
- Îmbrăcăminte de schimb – evită hainele din bumbac și alege îmbrăcăminte specială pentru practicarea sporturilor sau chiar impermeabilă. Astfel, se va usca mai repede sau nu vei simți deloc că ai transpirat. Este bine să ai și ceva haine de schimb la tine, mai ales dacă te prinde ploaia sau dacă transpiri foarte tare.
- Pelerină de ploaie – dacă nu dispui de un întreg echipament impermeabil este suficient să îți iei cu tine o pelerină de ploaie. Se găsesc în multe magazine de specialitate, pelerine compacte, care se pliază și nu ocupă mult spațiu în rucsac.
- Ochelari de soare, pălărie, cremă cu protecție solară – dacă ai parte de vreme bună trebuie neapărat să te ferești de soare așadar ochelarii de soare, pălăria sau orice alt tip de protecție și crema de plajă nu trebuie să îți lipsească din rucsac.
- Bocanci – încălțămintea este și ea extrem de importantă. Dacă pleci pe munte, asigură-te că îți iei în picioare pantofi sau bocanci de hiking confortabili. Indicat este să fie puțin mai înalți pentru a-ți putea susține glezna, să aibe crampoane și să fie cu măcar jumătate de număr mai mari. Dacă vor fi prea fixi s-ar putea să îți facă bătături sau să te jeneze.
- Rucsac cu centură lombară – dacă drumeția nu este una de dificultate mare sau prea lungă, poți lua cu tine orice tip de rucsac. Însă, indicate sunt rucsacurile cu centură lombară. Astfel, rucsacul va sta fix și va ajuta la susținerea greutății bagajului, ușurând sarcina de pe umeri.
Dacă ești curajos și vrei să dormi peste noapte în natură, nu uita de cort și de sacul de dormit . Mai poți lua cu tine și o saltea de camping sau un neopren pe care să îți așezi sacul de dormit.
IMPORTANT: Nu lua cu tine prea multe lucruri în plus sau nefolositoare. Rucsacul trebuie să fie cât de cât lejer că să nu te încurce foarte tare sau să fie o adevărată povară pe parcursul traseului.
Timeea G.
One thought on “14 lucruri ce nu ar trebui să îți lipsească din rucsac atunci când mergi pe munte”
Love 2 hyke..thanks 4 the tips 🙂