Free image from Pexels.com
Dacă agitația și nebunia sărbătorilor de iarnă te-a epuizat și vrei un moment de relaxare, îți propun o tură de hiking prin zăpadă. Pentru o plimbare reușită trebuie doar să respecți niște reguli simple și să îți planifici ieșirea în detaliu.
- Optează pentru un echipament adecvat sezonului
Un aspect important este să eviți hainele din bumbac. Alege mai degrabă haine din lână sau din materiale sintetice. Indicat ar fi să nu te îmbraci cu haine voluminoase care să te îngreuneze la mers. Pentru a nu suferi nici de cald, nici de frig, trebuie să ai 3 straturi de haine pe tine. Primul strat îți va ține pielea uscată, al doilea strat este pentru menținerea temperaturii corpului, acesta va absorbi umiditatea și o va transmite în exterior, iar ultimul strat trebuie să fie impermeabil.
- Optează pentru trasee scurte
Nu te aventura pe trasee lungi, mai ales dacă ești începător. Fiindcă iarna soarele apune mult mai devreme, asigură-te că pleci în drumeție dis de dimineață și nu uita să iei cu tine o lanternă sau o frontală.
- Anunță întotdeauna faptul că pleci
Cum am mai spus și în articolul postat în urmă cu câteva zile este indicat ca persoane apropiate să știe că pleci pe munte, să știe locația exactă și dacă se poate chiar și traseul pe care urmează să îl parcurgi. Acestia vor ști să contacteze echipele de salvamont în cazul în care nu mai da nici un semn sau nu te întorci acasă sau la cabană în timp util.
- Nu te baza pe GPS
Pe timp de iarnă semnalul GPS sau cel al telefonului îți poate juca feste din cauza vremii așa că nu te baza pe el.
- Fii atent la avertizările meteorologilor
Cu toții știm cât de imprevizibilă poate fi vremea la munte, așadar este indicat să verifici constant prognoza meteo, mai ales pe timp de iarnă. Nu te aventura pe traseu dacă sunt semne de nori sau dacă se anunță vânt puternic sau ninsori. Dacă te întâlnești pe traseu cu salvamontiști, administratori de cabană sau alți drumeți care te sfătuiesc să te întorci din drum, indicat ar fi să le urmezi sfatul pentru că ei sunt cu siguranță mai experimentați decât tine.
- Optează pentru bocanci cu crampoane
Iarna nu-i ca vara, iar bocancii ce i-ai folosit în drumeții pe timp de vară nu te vor ajuta prea mult acum. Crampoanele sunt foarte utile mai ales dacă întâlnești porțiuni cu gheață.
- Ce faci dacă te rătăcești?
În nici un caz nu îți imagina că vei reuși să aprinzi un foc mare, ca în filme, lângă care te vei putea încălzi și evetual îl va și observa cineva. S-ar putea să nu poți aprinde nici măcar o scânteie. Dacă întradevăr te-ai rătăcit și nu reușești să ajungi înapoi la traseul inițial, oprește-te, vezi dacă ai semnal la telefon. Dacă ai un fluier, folosește-l. Trei fluierături sunt semnalul universal pentru a cere ajutor. Învață să construiești un adăpost de urgență.
- Primul ajutor
Atunci când pleci în drumeții pe timp de iarnă trebuie să ști să recunoști simptomele degerăturilor, a hipotermiei și mai ales să ști cum să acorzi primul ajutor. Nu ar strica chiar să ai o mică trusă de prin ajutor cu tine. Mai multe despre ce ar trebui să conțină aceasta găsești aici.
- Nu pleca nici o dată singur
Mai ales dacă ești începător, nu este indicat să pleci singur pe munte. I-ați măcar un prieten cu tine. Pe lângă faptul că timpul va trece mai repede și mai plăcut, veți împărtăși această experiență frumoasă iar în cazul în care aveți de înfruntat greutăți ai să vezi că de cele mai multe ori cele mai bune decizii se iau în doi. Poate că el sau ea va gândi mai limpede decât tine sau va avea mai multă prezență de spirit 🙂
- Nu uita să mănânci și să bei lichide pe traseu
Dezhidratarea grăbește apariția hipotermiei iar pe timp de iarnă, o drumeție poate fi mult mai solicitantă decât în timpul verii. Greutatea rucsacului, a echipamentului și mersul prin zăpadă te pot face să arzi mult mai multe calorii decât vara. Este extrem de important să ai suficiente provizii la tine și să te alimentezi.
Timeea G.
One thought on “Hiking pe timp de iarnă – 10 lucruri de luat în considerare”
Nice!