Vrei să te bucuri de natură și de sporturile de iarnă dar nu îți permite timpul să pleci într-o vacanță? Un weekend sau chiar și o zi pe Muntele Mic poate fi o alternativă. Cei drept, nu se compară cu Poiana Brașov, Kopaonik sau pârtiile din Austria, dar dacă ești un iubitor al muntelui iar sportul reprezintă o relaxare pentru tine, te vei simți cu siguranță minunat. În plus, este aproape de casă, este accesibil, tot ce trebuie să faci este să iei buna dispoziție și energia pozitivă cu tine.
Vedere spre Munții Țarcu
Masivul Muntele Mic face parte din Carpații Meridionali și se găsește între Munții Țarcu, Munții Godeanu și Munții Retezat. Cel mai înalt pisc este Vârful Muntele Mic, cu o altitudine de 1802 metrii.
Există un singur drum de acces. Acesta pornește de la centura orașului Caransebeș și trece prin satele Zervești, Turnu Ruieni și Borlova. O dată ce treceți de ultimul sat începe ascensiunea pe munte. De obicei, drumul este destul de bine curățat însă nu strică să aveți la îndemână pregătite niște lanțuri, pentru orice eventualitate.
O dată ajunși în stațiune, vă puteți lăsa mașina fie în parcare, asta dacă sunteți norocoși și prindeți vreun loc, însă trebuie să achitați o taxă, fie puteți să o lăsați pe marginea drumul, însă veți avea puțin mai mult de mers pe jos până în zona pârtiilor.
Ce puteți face pe Muntele Mic:
- ski/snowboarding
Dacă sunteți pasionați de ski sau snowboarding stațiunea dispune de 3 instalații de teleski și 4 pârtii. Dacă nu aveți acasă echipament de ski nu este nici o problemă. Puteți închiria echipamente direct de aici. Iar dacă nu știți să skiați dar vreți să încercați, puteți învăța oricând de la unul din instructorii din stațiune. Eu aici am învățat acum trei ani să skiez și am fost tare încântată încât am revenit în fiecare an 🙂
Skipass-uri vă puteți lua fie de la pârtia Borlova, fie de la Nordica dar să fiți atenți pentru că acestea diferă și nu pot fi folosite pe toate trei teleskiurile.
Dacă sunteți norocoși și prindeți o zi însorită, priveliștea din vârful muntelui vă va cuceri cu siguranță…
Din păcate anul acesta iarna nu a fost foarte darnică cu noi iar zăpada se putea găsi doar pe vârful muntelui, atât cât să se poată skia. Pârtiile nu dispun de tunuri de zăpadă artificiale iar din cauza temperaturii foarte ridicate pentru luna ianuarie, stratul de zăpadă de pe pârtie începea să se topească.
Cu toate acestea, tot mai multă lume alege să vină pe Muntele Mic iar acest lucru poate fi confirmat de cozile lungi ce se formau la teleskiuri. Deși am pierdut destul de mult timp stând la coadă, ne-am bucurat de aerul curat, soarele puternic și mai ales că ne-am putut dezmorți puțin picioarele.
- săniuș
Dacă nu sunteți pasionați de ski sau snowboarding dar vreți să petreceți câteva ore în zăpadă, puteți oricând să închiriați săniuțe, sau să veniți cu cele de acasă, și să găsiți un ”colț” unde să vă puteți da cu sania. Există loc pentru toată lumea.
- hiking
Dacă vreți doar să vă plimbați, puteți urca pe jos până la crucea de pe Muntele Mic. Distanța de la șosea și până pe vârf poate fi parcursă de oricine. Dacă sunteți pasionați de hiking și doriți ceva mai multă aventură, vă propun să urcați spre Vârful Țarcu. Mai multe detalii legate de traseu puteți găsi în acest articol. Nu uitați să vă echipați corespunzător deoarece drumeția poate dura câteva ore bune. Pe acest traseu puteți practica și ski fond iar cu siguranță veți întâlni mulți alți iubitori ai muntelui în drumul vostru deoarece traseul este unul destul de frecventat și pe timp de iarnă.
Vă propun să profităm și de iarnă, așadar scoateți un picior de sub pătură, beți o cafea tare, scuturați praful de pe clăpari și ne vedem pe pârtie 🙂
Până data viitoare să aveți parte numai de zile cu soare.
Timeea G.
2 thoughts on “Ski pe Muntele Mic”
Nice! 🙂
je suis tres heureuse que tu aimes les montagnes bon courage !