Cu totii stim ce e un computer, ca doar le folosim in fiecare zi fie la birou, acasa sau in autobuz ( sa fim seriosi, chestia aia din buzunarul nostru nu mai e doar un telefon de mult) dar nu multi am auzit de un computer cuantic, si totusi ele se anunta a fi urmatorul mare pas in domeniul calculatorelor.
Care este diferenta si de ce sunt atat de importante? Principiul de baza este usor de inteles: un calculator clasic functioneaza in sistem binar (0 si 1) si poate executa operatiuni cu o viteza uriasa.
Dar are niste limitari majore: fiecare bit 0 si 1 poate avea doar o singura valoare la un moment dat (ori 0 ori 1) iar calculatorul nu poate efectua doua sarcini in acelasi timp (navigarea pe net si ascultatul muzicii intr-un alt tab in acelasi timp e o iluzie, in realitate numai unul din acele programe ruleaza in secunda exacta, dar PC-ul jongleaza asa repede ca nu-ti dai seama).
Un calculator cuantic nu are asemenea limitari, fiecare 0 e si 1 simultan, iar multitasking-ul e real, fiecare program ruland simultan cu celelalte.
Dat fiind aceasta lamurire, este evident de ce mintile luminate de la Google investesc bani buni in crearea si dezvoltarea unor astfel de computere, dorind sa-si mentina pozitia de monolit pe piata informatica si tehnologica.
Insa consumatorii de rand vor mai avea de asteptat pana sa incerce revolutia cuantica, acele computere fiind mai mult niste aparate specializate ce functioneaza doar la cateva minus sute de grade.