Pentru a avea o alimentație cât mai sănătoasă trebuie să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului și care nu conțin în exces factori alimentari ce dăunează organismului. Pentru a mânca sănătos, trebuie să includem în dietă acele alimentele cu o valoare nutrițională mare, care acoperă nevoile organismului.
O dieta sănătoasă include alimente diverse și consum moderat astfel încât să nu se depășească nevoile energetice ale organismului. Este importantă și prevenirea senzației de foame acută, prin împărțirea rației alimentare în 3 mese principale și 2 gustări, dar și asocierea corectă a alimentelor.
Mai jos găsiți câteva sfaturi și esențiale pentru o nutriție corectă:
În timpul mesei
Mănâncă cât mai încet posibil. Prin mestecare se consumă calorii, iar fiecare înghițitură trebuie să fie mestecată minimum 10 secunde.
Nu bea niciodată apă (sau alte lichide) în timpul mesei.
Fructe
Lămâia este unul din cele mai sănătoase fructe, aceasta nu conţine aproape deloc zahăr și contrar “legendei”, nu produce arsuri stomacale, ea fiind alcalinizantă şi antiacida gastric.
Fructele se consumă numai pe stomacul gol, neamestecate cu nimic altceva. Între ele se pot combina, cu excepţia pepenelui roşu, care se mănâncă singur.
Una din greșelile pe care le facem este să consumăm fructele pe post de desert, deoarece vor împiedica tot procesul de digestie.
Reguli
- Nu confunda apetitul cu foamea
- Ferește-te de prăjeli
- Evita supra îndulcirea
- Ferește-te de excese
- Nu mânca mult înainte de culcare!
- Controlează consumul de sare
- Nu sări peste micul dejun
- Include în dieta ta obișnuită fibrele
- Consumă cât mai multe mere
- Înlocuiește zahărul cu miere
- Mănâncă o supă în fiecare zi
- Gătește în aburi in loc de a prăji legumele.
- Bea limonadă cu lămâie și miere când ai poftă de un suc.
- Iaurtul trebuie să fie nelipsit din alimentație.
- Mănâncă alimente neprocesate, verzi, proaspete