CHIȘINĂU (REPUBLICA MOLDOVA)

Chișinău (Republica Moldova)

A fost o adevărată aventură plecarea mea spre Chișinău. În 29 decembrie, 2015 am îndrăznit să străbat un drum destul de lung și anevoios spre capitala Moldovei. Nu m-aș fi gândit niciodată ca voi ajunge aici, însă o cunoștință m-a invitat de nenumărate ori și am acceptat până la urmă. Am făcut rapid pașaportul și dusă am fost. Nu mai aveam răbdare, simțeam că nu mai ajung la destinație.

Orașul nu are multe atracții de oferit, însă dacă ai mașină personală, te poți deplasa în afara acestuia și poți să vizitezi câteva locuri. De exemplu, eu am decis să merg la Orheiul Vechi, un complex natural și arheologic. Este situat în albia râului Răut, pe teritoriul din apropierea satelor trebujeni și Butuceni. Se află la aproximativ 45 km de Chișinău, noi am făcut aproape o oră până acolo datorită faptului că drumurile nu sunt foarte bune. În cadrul complexului se află o mănăstire în stâncă, două muzee ce pot fi vizitate fără plată.

Vă recomand să nu mergeți iarna, așa cum am făcut eu, este foarte frig și nu vă puteți bucura de peisajele oferite de Orheiul Vechi.

Este destul de diferit față de România, mi s-a părut că mă aflam cu cel puțin 20 de ani în urmă. De exemplu, stăteam în stație și așteptam un autobuz, tot vedeam că trec pe lângă mine și nu oprește niciunul. Ei bine, trebuia sa fac semn pentru a opri. În Chișinău, nu contează daca ești la colțul unei străzi sau în stație, dacă faci semn să oprească șoferul autobuzul, acesta o face. În altă zi am circulat cu troleibuzul, am rămas surpinsă că ei au un fel de caseriță și doar de la aceasta poți cumpăra bilet. Nu au carduri pentru călătorie, bilete pe care le poți scana ș.a.m.d.

În fiecare zi treceam pe lângă Fabrica Bucuria, o întreprindere moldovenească specializată în producerea tuturor tipurilor de produse de cofetărie și ciocolată. Cât timp am stat în Chișinău, am mâncat o tonă de bomboane Bucuria, ce gust, ce aromă… Recomand!

Localurile în Chișinău, sunt amenajate în stil tradițional, am mâncat în diferite restaurante și pot spune că preparatele sunt foarte gustoase, nimic de comentat. Vă recomand să luați prânzul sau cina  la Draft sau Tratoria. Îmi pare rău că nu am ajuns la complexul subteran Cricova, renumit în întreaga lume pentru vinurile sale excelente. Crama Cricova este situată la 11 km de Chișinău și a fost declarată în 2003 obiect al patrimoniului cultural- național al Republicii Moldova.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *