
Două dintre cele mai cunoscute și răspândite sortimente de cafea sunt robusta și arabica. Robusta este varietatea ieftină și mai puțin pretențioasă, iar arabica este varietatea nobilă, cea mai răspândită ca și cultivare și consum și cu cea mai complexă paletă aromatică.
Diferențe între ele
Cafeaua robusta este o cafea mai puțin pretențioasă din punct de vedere al condițiilor de creștere și cultivare, lucru care se reflectă și în prețuri, în costul ei de vânzare și apoi de achiziție mai scăzut. Este o cafea foarte puțin pretențioasă, foarte rezistentă la dăunători, care crește într-un climat mult mai răspândit și mai puțin pretențios decât cafeaua arabica, practic altitudinea nu trebuie să fie foarte mare, ceea ce ușurează foarte mult condițiile de cultivare și de îngrijire și de recoltare de pe un teren mai plat. Ea crește de la 400m până spre 600-700m. Este mult mai puțin sensibilă la climat față de cafeaua arabica. Toate aceste lucruri se reflectă însă în gust și în modul în care ea se comportă în ceașca ta. Practic, rezistența la dăunători este dată de cofeină.
Ce este cofeina?
Cofeina este substanța specifică cafelei și pe care și de care toată lumea a auzit, care îți dă acel boost de energie, care în realitate este defapt o substanță sintetizată de plantă prin care ea se protejează de dăunători. Cafeaua robusta fiind mai rezistentă la dăunători, are de aproape 4 ori mai multă cofeină decât cafeaua arabica, lucru care nu este neapărat ok. Cofeina este foarte dură, foarte greu tolerabilă de foarte multe persoane.
Multă lume crede că își dorește o cafea pentru un boost de energie, însă de multe ori o singură cafea robusta este suficientă pentru o zi întreagă.
Cafeaua arabica, pe de altă parte, este cunoscută ca și cafeaua nobilă
În primul rând, paleta aromatică este mult mai complexă decât cea a cafelei robusta, aproape că nu există niciun grad de comparație între cele 2 cafele din punct de vedere calitativ. Într-adevăr, cafeaua arabica, această cafea nobilă este și mult mai pretențioasă decât cafeaua robusta. În primul rând, nivelul ei de cofeină este de 3-4 ori mai scăzut decât cel al cafelei robusta. Acest lucru o face să fie o cafea care poate fi consumată în mai multe etape ale zilei, chiar și spre seară.
Putem spune că echivalentul unei cafele robusta este de 4 cafele arabica
În cazul cafelei arabica, paleta aromatică este mult mai complexă, datorită genomului mult mai complex, așa fiind genetica acestei cafele construită și perpetuată mai departe prin varietățile care au luat naștere. De asemenea, solul în care crește cafeaua arabica, de principiu sol vulcanic, la altitudini mai ridicate, o face la fel, o cafea mult mai bună calitativ, îi aduce niște proprietăți aparte: densitate, modul în care este structurată celula și care se reflectă în gust.
Această cafea arabica crește intercalată cu alte culturi ecuatorial-tropicale, iar cafeaua este un arbust care are acest dar unic de a împrumuta foarte mult din chimia și paleta aromatică a culturilor din jur. Pe foarte multe pungi de cafea de calitate, prăjite în microprăjitorii, în toată lumea, exact ca la un vin de calitate, pe etichetă sunt trecute așa numitele note ale cafelei, care sunt date de degustători experimentați, care gustă cafeaua și dau acele note care provin din varietate, din genetica cafelei și din sol și din culturile tropicale înconjurătoare: bananieri, etc în funcție și de arealul zonei geografice pot fi fructe, pot fi legume, pot fi flori și în acest caz să aibă o notă florală, lucru care lipsește cu desăvârșire cafelei robusta.