
- French press-ul (presa franceză) este un recipient de sticlă, cu un piston, care este folosit pentru prepararea cafelei și a altor băuturi.
- În ciuda numelui, presa franceză este de fapt italiană: a fost brevetată de un designer italian în 1929.
- Alte nume pentru acest instrument de preparare a cafelei includ: presa de cafea, piston de cafea sau cafetièra.
- Cel mai des este folosită pentru prepararea cafelei, dar cu presa franceză se pot prepara multe alte băuturi, reci sau calde: ceai, espresso, lapte spumat, etc.
Pasul 1: Alege Cafeaua Potrivită
Totul începe cu alegerea cafelei potrivite.
Cafeaua proaspăt prăjită este cheia. Optează pentru boabe de cafea de calitate și măcină-le chiar înainte de a le folosi.
Asigură-te că măcinătura este de mărimea potrivită pentru French Press, undeva între cea pentru espresso și cea pentru filtru. Dimensiunea măcinarii este importantă: dacă este prea fină poate crea sedimente; dacă este prea grosieră, nu va fi suficient de aromată.
Pasul 2: Măsoară și Adaugă Cafeaua
Măsoară cantitatea de cafea în funcție de cât de puternică dorești să fie băutura.
Cel mai bun raport de cafea pentru french press este de 1:13 cafea la cantitatea de apă, sau aproximativ 1 gram de cafea pentru fiecare 13 grame de apă. Puteți ajusta cantitatea după gust, dar ar trebui să iasă o ceașcă de cafea foarte bună cu cafea prăjită dark, medium sau light.
Adaugă cafeaua în French Press.
Pasul 3: Încălzește Apa
Încălzește apă proaspătă, dar nu o lăsa să fiarbă. Temperatura ideală este în jur de 90-95°C. Poți folosi un termometru pentru a fi sigur.
Sfat: Apa filtrată va fi cea mai bună pentru cafea
Pasul 4: Hidratează Cafeaua
Toarnă suficientă apă fierbinte peste cafea pentru a o acoperi în totalitate. Acesta este primul pas în procesul de infuzare. Lasă cafeaua să se hidrateze timp de aproximativ 30-60 de secunde, apoi amestecă ușor cu o lingură de lemn pentru a asigura o distribuție uniformă a apei.
Pasul 5: Adaugă Restul de Apă
După ce ai hidratat cafeaua, toarnă restul de apă fierbinte peste ea. Pune capacul French Press-ului și lasă-l să infuzeze timp de 3-4 minute. Timpul de infuzare poate varia în funcție de preferințele tale de gust. Cu cât este mai lung, cu atât cafeaua va fi mai tare.
Pasul 6: Apăsă și Servește
După ce a trecut timpul de infuzare, presează ușor pistonul French Press-ului. Asigură-te că presezi în jos lent și constant. Acest proces separă cafeaua măcinată de lichid. După ce ai apăsat complet, poți servi cafeaua.
Sfat: Dacă pistonul este greu de apăsat, foloseşte o măcinare mai grosieră a cafelei data viitoare. Daca se apasă foarte usor, macină cafeaua mai tare.