Calator in Romania

Top 5 locuri de poveste din MEHEDINTI

MEHEDINTI, COLT DE RAI

Cum ar fi sa petreceti, ca-n copilarie,  la gura sobei, cu lemnul trosnind in foc, cu mamaliga cu hribi pe masa, intr-o casa veche din inima Mehedintiului?

1. Piciorul Podului lui Traian din Drobeta Turnu Severin

Cine vine în Mehedinţi trebuie să facă un prim popas chiar în capitala judeţului, la Drobeta Turnu Severin, frumosul port de la Dunăre, unde în urmă cu 2.000 de ani Împăratul Traian ridica Podul de la Drobeta, una cele mai grandioase construcţii de acest gen din întreaga antichitate.

2. Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele 

Din Drobeta Turnu Severin puteţi face o plimbare spre nordul judeţului Mehedinţi, zona Ponoare – Baia de Aramă. În  zonă puteţi vizita Zătonul Mare şi Zătonul Mic, Câmpurile de lapiezuri, Peştera Ponoarele, Peştera Bulba, pădurea de liliac, Cheile Băluţei, Steiul Ponorii şi Bisericuţa de sub Stei. Punctul de atracţie îl constituie fără doar şi poate  Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa.

3. Mânăstirea Vodiţa

Dacă plecaţi din Drobeta Turnu Severin spre Clisura Dunării, vă recomandăm să faceţi un popas la Mânăstirea Vodiţa,  care este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi totodată primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare.

4. Chipul lui Decebal de la Mraconia

Odată ajunşi în Clisura Dunării, primul loc de vizitat poate fi Chipul lui Decebal din Golful Mraconia. Statuia lui Decebal, sculptată în munte şi înaltă de 42 de metri, i-a făcut pe jurnaliştii de la Business Insider să o plaseze în top cinci al celor mai mari statui din lume, alături de Statuia Libertăţii, Colosul din Roodos, Budhha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

5. Peşterani Veterani

Tot aici în Clisura Dunării, puteţi vizita Peştera Veterani, dar este bine de ştiut că aici nu puteţi ajunge decât pe apă. În zona Statuii lui Decebal sunt însă foarte mulţi localnici care au ambarcaţiuni speciale pentru plimbări pe Dunăre, iar costul unui bilet este de 25-30 de lei. Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *