Când mă gândesc la Crăciun , neapărat îmi apare și un cozonac vegan în minte. Colindând youtube-ul după rețete care mai de care, m-am oprit la una care chiar mi se pare simplă de făcut. Este vorba despre cozonacul vegan de la Vegantina. O să va las și un filmuleț unde explică cum este preparat totul. Așadar, hai la treaba!
Ingrediente cozonac vegan
Ingrediente maia
- 3/4 cub drojdie
- 1 linguriță zahăr brut
- 100 ml apă minerală
- 2 linguri făină
Ingrediente aluat
- 600 g făină
- 100 g zahăr brut
- 1/2 linguriță sare
- 3 lingurițe coajă de portocală
- 1/2 linguriță turmeric (pentru culoare)
- 300 ml apă minerală
- 60 ml ulei
Ingrediente cremă
- 200 g nuca măcinată
- 150 ml orie tip de lapte vegan
- 2 linguri zahăr brut
- 2 linguri pudra de roșcove
- 1 linguriță tărâțe psillyum sau ovăz (pentru legare)
Mod de preparare cozonac vegan
Prima oară se face maiaua, unde se lasă 15 minute drojdia la activat, după care se frământă.
Se încorporează toate ingredientele de aluat, împreună cu maiaua și se frământă bine.
Așa cum ați văzut la mame sau bunici, nici cozonacul vegan nu scapă de izbitul de toți pereții. Se face acest lucru pentru că aluatul să capete o consistentă pufoasă și elastică.
După toate acestea, se lasă la dospit până își dublează volumul. Aproximativ 40 de minute.
Între timp se pregătește și crema. Toate ingredientele pentru crema se amestecă într-un bol.
După ce a crescut alutul, se mai frământă 5 minute și se împarte în două părți egale și se întind foile cu ajutorul uleiului. Umplem cele 2 foi cu crema obținută, le rulăm pe fiecare în parte după care le împletim între ele.
Îl așezăm într-o tavă tapetata și îl mai lăsăm să crească în tavă încă 20 minute. După acest interval, îl dăm la cuptorul încins în prealabil și îl lăsăm la copt aproximativ 80 minute.
Voila, acum ai cozonăcel pentru toată familia! Și nici nu zici că nu are lapte și ouă.