Dacă îți este poftă de un burger vegan rapid, ai venit unde trebuie. Am tot colindat internetul pentru rețete, însă majoritatea includeau homemade patties și buns. Lucrurile astea îți iau din timp, așa că am decis să inventez o rețetă rapidă. M-am dus frumos la secțiunea vegană din Kaufland (K-Take it Veggie), am luat tot ce trebuie și m-am pus pe treabă.
Așadar, de ce ai nevoie?
- Chifle de burger
- Chiftele din năut K-Take it Veggie
- Cașcaval vegan de la Viofast
- Tofu afumat de la Inedit
- Vegarină pentru uns chiflele
- Varză
- Castraveți murați
- Ketchup
- Maioneză de post de la Univer
Modul de preparare:
Mai întâi de toate, se prăjesc chiftelele de năut în puțin ulei de măsline până capătă o culoare aurie, nu le ține mult pentru că se pot arde foarte repede. În aceași tigaie se pun chiflele unse cu vegarină până se fac aurii, apoi adaugă cașcavalul tăiat bucățele si lasă-l să se topească.
Urmează asamblarea:
Se pun mai întâi sosurile, ketchup, maioneza vegană (poți folosi și altele, de exemplu tzatziki), apoi se adaugă chifteaua de năut, tofu afumat, castraveții și varza.
Pe lângă burger bineînțeles că mergea și o porție de cartofi prăjiți, însă eu nu am mai avut răbdare.
Voila! Cea mai rapidă rețetă de burger 😛
Când a apărut primul burger vegan?
Chifteaua de burger vegan se poate face din ingrediente precum boabe de fasole, soya, tofu, năut, ciuperci sau nuci.
Aceste chiftele, sau patties, datează de peste o mie de ani, în special în bucătăria din Asia și cea din Europa. În bucătăria indiană se găsesc sub formă de chifteluțe prăjite sau koftas și au formă de disc.
Cu toate că nu se știe exact cine a inventat burgerul vegan, sunt anumite zvonuri că ar fi fost creat în Londra în 1982 de către Gregory Sam. Acesta l-a denumit „VegeBurger” și l-a pus în vânzare la magazinul Carrefoul al fratelui său. După doar 3 săptâmâni de când a fost lansat burgerul vegan, s-au vândut 2000 de bucăti.
Cred și eu că au avut succes cu o așa delicatesă :).
Ioana
Vreau și eu