Aceasta este povestea despre cum un Baggins a avut o aventură și s-a trezit că face și zice lucruri cu totul și cu totul neașteptate… Bilbo Baggins este un hobbit care se bucură de o viață confortabilă, lipsită de mari ambiții și care rar face drumuri mai lungi decât cele până în cămara lui. Viața lui calmă este deranjată de apariția vrăjitorului Gandalf și a treisprezece gnomi. Aceștia vor să-l ia cu ei într-o aventură „într-acolo și din nou înapoi“, căci au un plan cum să fure comoara lui Smaug, un dragon uriaș și extrem de periculos. Preludiu la trilogia Stăpânul Inelelor, Hobbitul s-a vândut în milioane de exemplare de la publicarea sa în 1937, devenind una dintre cele mai îndrăgite și iubite cărți ale secolului XX.
Prin intermediul acestei cărți, Tolkien ne introduce într-o lume total necunoscută nouă, plină de hobbiți, gnomi, goblini, elfi și tot felul de creaturi. El se folosește de poeme, mituri și ghicitori pentru a da viață acestei povești, iar hărțile și desenele din ea ne ajută mai mult imaginația. În primă fază, m-a dus cu gândul la un basm, dar, pe parcurs, mi-am dat seama că e mai mult de-atât.
Prima dată facem cunoștință cu Bilbo Baggins, un hobbit ca toți ceilalți, cu o viață normală, lipsită de griji sau probleme. Însă, fără să aibă de ales, este obligat să participe la o aventură nemaivăzută și nemaiauzită, ce nu părea să se termine prea fericit. Hobbitul nostru evoluează, se maturizează, devine curajos și descoperă ce înseamnă adevărata prietenie datorită primejdiilor prin care a trecut , astfel încât Bilbo de la început și Bilbo de la sfârșit par două personaje total diferite.
“Printr-o ciudată întâmplare, într-o bună dimineață de demult de tot, când în lume era pace și mai puțină hărmălaie, iar verdeața mai mănoasă, când hobbiții erau numeroși încă și prosperi, iar Bilbo Baggins stătea în prag, după micul dejun, trăgând dintr-o pipă de lemn atât de lungă, încât aproape că ajungea la păroasele lui degete (îngrijit periate) de la picioare – în fața casei sale își făcu apariția Gandalf. Da, Gandalf, nimeni altul!” – pag. 12
Tolkien a scris Hobbitul într-un efort de a integra două interese literare, o mitologie a Angliei și povești pentru copiii săi.
Hobiții care îl însoțesc pe Bilbo au ca scop revendicarea comorii din peștera unui dragon, comoară ce a fost furată din orașul lor, oraș pe care au trebuit să îl părăsească. Unii pleacă de acasă pentru a recupera ce au pierdut, pentru a readuce orașului iubit gloria pierdută, alții pleacă la drum siliți, din curiozitate și ambele tabere, deși diferite numeric, vor colabora pentru a se putea întoarce acasă liniștiți. Pe parcursul călătoriei lor vor învăța să aibă încredere unii în ceilalți, să se sprijine, vor deveni prieteni și se vor salva reciproc de la moarte. Chiar dacă nu se spune în carte, prietenia lor este asemănătoare frăției din Stăpânul Inelelor.
Sursă electronică: https://www.bookstyle.ro/hobbitul-jrr-tolkien-editura-rao-carte-ilustrata-de-jemima-catlin/