Drumeție pe Valea Cernei, Cheile Corcoaiei

O altă aventură foarte dragă mie, este cea dintr-un loc superb și mitic, putem spune deoarece acel loc ascunde o legendă populară, fiind un loc puțin cunoscut, greu de găsit, dar specatculos.

De mică, cam de când aveam 5 ani, împreună cu familia mea am petrecut cel puțin 3 zile de wildcamping pe Valea Cernei, fiind practic primul meu contact cu munții și natura, precum și cu lipsa civilizației, pentru că nu ai semnal la telefonul mobil, deci este un loc ideal dacă vrei să evadezi de la locul de muncă. 

Cheile Corcoaiei au reprezentat pentru noi un obiectiv ce nu trebuia ratat și de fiecare dată reușea și încă reușește să mă uimească, fiind practic în drum spre zona noastră de campare, după barajul lacului de acumulare pe râul Cerna, lacul Iovan.

Am să adaug câteva imagini cu acest loc spectaculos.

După cum se poate observa în imagine , sunt niște chei foarte scurte, au doar puțin peste 100 de metri lungime, pot fi parcurse de oricine, de asemenea există și o balustradă de protecție

Drumul de acces către această frumusețe a naturii este accesibil, mai ales dacă ai o mașină cu garda la sol măricică, deoarece drumul de acces(dinspre Băile Herculane spre Cerna Sat) are aproximativ 13,5 km nu este asfaltat, existând posibilitatea unor gropi, sau mini cratere, cum le numesc eu.

În ultimii ani s-a construit o pensiune, chiar lângă podul de acces către aceste chei, respectiv pensiunea Perla Cernei, una din puținele pensiunii din zona respectivă.

 

Cheile Corcoaiei reprezintă un traseu pentru o drumeție ușoara, sunt doar câteva stânci, asemănătoare unor trepte, 2 sau 3, oricine, indiferent de vârstă sau de condiția fizică poate să îl ducă până la capăt.

Toto, a fost foarte încântat și pot afirma că s-a bucurat și de apa care străbătea cheile, făcând o baie pe cinste.

 

Mai devreme spuneam că există o legendă în jurul acestui fenomen carstic, ei bine toată Valea Cernei este presărată cu legenda unui viteaz, pe nume Iovan, sau Hercule.

Corcoaia este o femeie bătrână care îl îndrumă pe Hercules ( Iovan, în cazul nostru ), fie chiar un balaur ( o hidră ) cu care el se luptă ( ca și consecință s-au format Cheile Corcoaiei )

Potrivit cercetătorilor etnologi, legenda lui Hercule și a Corcoaiei a fost suprapusă de către figura mitică a lui Iovan Iorgovan. Acesta este un personaj mitologic românesc, legenda sa circulând pe valea Cernei. În varianta locală, hidra fuge de Iovan și se adăpostește în munți, în zona muntelui Oslea. Iovan aruncă paloșul său în stânca masivă care se prăbușește formând podul de la Ponoare. În zona Cheilor Corcoaiei se spune că a avut loc prima luptă dintre Iovan și balaur, eroul tăind unul dintre cele cinci capete ale hidrei. Aceasta străpunge muntele și fuge, lăsând în urma ei Cheile spectaculoase, în speranța că se va putea întoarce aici mai târziu pentru a-și reface forțele. Însă Iovan ajunge primul aici, se scaldă în ape și își reface puterile și îi taie hidrei câte un cap, până când aceasta, rămasă cu doar două capete, fuge pe valea Cernei spre Dunăre.

Urmează noi aventuri pe Valea Cernei!

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *