Recenzii personale
“chiar dacă pare imposibil de crezut, emoția pe care nu prea știm cum să o trăim este bucuria.”
Cartea “Mindfulness urban” scrisă de Gaspar Gyorgy reprezintă un manual de exerciții prin care ne transpunem psihologic “aici și acum”.
Mindfulness este un termen provenit din limba engleză care se traduce prin ‘minte plină’. Fondatorul acestuia,Jon Kabat-Zinn dă următoarea definiție „Mindfulness este conştientizarea cultivată prin atenţia acordată într-o manieră susţinută şi particulară: intenţionată, în momentul prezent şi fără a judeca”.
În cartea sa, Gaspar tratează o multitudine de scenarii si episoade ale vieții noastre când ne putem aventura de la trăirea conștientă și asumată în prezent. Cartea este împărțită în 3 părți care ne ghidează spre: curaj, compasiune și conectare umană.
În introducere, autorul ne responsabilizează prin exprimarea clară că starea de prezență conștientă este doar datoria noastră. Cartea este o colectie intreaga de exercitii spre practicarea starii de mindfulness. Autorul explica pe larg, cu referinte stiintifice multe momente prin care noi. toti, ne identificam in viata: stres, alegeri dificile, relatii, despartiri, conflicte interioare, frici.
Mai departe, in timpul lecturarii am extras cateva fragmente de reflectare, pe care imi doresc sa le impart cu voi:
1.”..nu putem sa ne amortim selectiv emotiile; chiar daca pare imposibil de crezut, emotia pe care nu prea stim cum sa o traim este bucuria.”
2.”Nu poti simti gustul dulce al victoriei daca nu ti-ai asumat si teama esecului.”
3.”Fiecare om este eroul in propria poveste de viata, fiecare om va gresi mai mult ca sigur si fiecare om merita sa fie cu adevarat implinit.”
4. Despre stres, Gaspar scrie urmatoarele: “Cei mai multi se refera la o dificultate personala de a mai gasi solutii la provocarile vietii. <> de afla <>(dr.McGonigal) pentru ei, iar totalitatea de ganduri, emotii si reactii fizice le transmit o stare pe care s-au obisnuit sa o eticheteze drept stres.”
5.”Fii bland si rabdator cu ei de langa tine, caci asa cum te porti tu cu ei,asa se poarta si ei cu tine, caci simtirea lui este la fel ca simtirea ta, din aceeasi suflare este si simtirea lui, iar lumina ce se vede prin ochii lui este din aceeasi lumina cu cea care se vede prin ochii tai.” Legile lui Zamolxe).
In final, autorul ne suprinde printr-o incheiere aparte. Inainte de multumiri, Gaspar lasa o scrisoare preluata din terapia despartirii constiente. Mai exact, prezinta in doua pagini oficializarea catre apropiatii unui cuplu-despartirea lor asumata si constienta.
” Uneori succesul sau reusita unei relatii nu se masoara in anii petrecuti impreuna, ci in momentele frumoase care au colorat vietiile celor doi.”
“In prezent, amandoi ne oferim spatiu si timp pentru a reveni la “eu”, dupa ce multa vreme ne-am identificat cu “noi”.
“…ne-ar ajuta daca ne-ati sustine cu grija si respect, in locul cuvintelor intelepte, pe care este posibil sa nu le putem aprecia la adevarata valoare.”
…si asa se incheie cartea care m-a purtat prin toate starile, care m-a ghidat sa revin “aici si acum”, ori de cate ori lumea se clatina sau gandurile năvălesc în neștire.
O recomand fiecarui om, indiferent de profesia pe care o imbratiseaza, fiecarui om caruia la un moment dat a simtit ca nu mai are control asupra vietii sale. Traind constient in prezent este singura modalitate de a fi impacati si de a ne modela viitorul in directia visata!
Lecturi captivante!
Andrada
Acordă un rating:
5/5