“Nu ne stă în puteri să alegem să fim sau nu vulnerabili.”

Brene Brown este o profesoara, lector, autoare americana. A realizat diverse cercetări în psihologie despre empatie, vulnerabilitate, curaj, rușine. Participă la conferințe internaționale precum: TED talk.

După ani de cercetare, Brene a publicat în 2012 o carte care îl poartă pe cititor în cele mai adânci căi are ființei umane. De la rușine la curaj, de la eșec la succes, Brene ne expune motivele vulnerabilității noastre. Ne demonstrează cum încercăm să acoperim bucuria pe care nu știm să o trăim.

Cartea sublinează că ordinea din interiorul nostru dă ordinea în viață, în relațiile cu cei din jur. Sugerează că ceea ce gândim atragem în viața noastră și că reacția la ceea ce ni se întâmplă ține de disciplina noastră interioară.

Este una din cele mai profunde cărți citite. Din punctul meu de vedere, toți oamenii ar trebui să o citească pentru a avea o înțelegere comună asupra funcționării mentale și spirituale ale omului. Însă, sunt sigură că nu toți pământenii ar putea să o înțeleagă sau ar fi dispuși după primele pagini, să o parcurgă în întregime, fiindcă se reliefează secvențe și trăiri ale omului cotidian atât de întâlnite în noi și în ceilalți. Acele trăiri de care adesea fugim, pe care le ascundem cum putem în noi, sperând că nu vor (mai) ieși vreodată în față.

Adjectivul vulnerabil a fost cel mai răspândit pe toate paginile. Te izbea tot timpul și tot timpul mai adăugam o informație despre el. E senzațională cartea. Serios. Nu am mai citit ceva atât de profund și de sensibil în același timp. Brene a reușit să transmită cititorului din spate(în acest caz, eu,Andrada) un amalgam de emoții, de întrebări, de răspunsuri și de direcții spirituale.

În continuare, las câteva citate să vorbească mai tare despre vulnerabilitate și despre alte câteva lucruri pe care le-am marcat cu atât patos:

…primul act de curaj este să te exprimi, să-i lași pe ceilalți să te vadă așa cum ești.

Nu considera de la sine înțeles că ți se cuvine tot ce ai -fii bucuros și recunoscător pentru ceea ce ți-a oferit viața. Nu-ți cere scuze.

Nu trebuie să fim perfecți, doar implicați și dedicați scopului de a face ca acțiunile noastre să corespundă valorilor pe care le susținem.

…când învinuirea se află la volan, rușinea stă pe locul din dreapta.

A îndrăzni cu orice preț n-are legătura cu victoria sau înfrângerea. În esență, e vorba despre curaj.

Și aș mai putea cita din carte și despre încrederea în sine:

Da, sunt imperfect și vulnerabil, și uneori mă tem,dar asta nu schimbă cu nimic adevărul faptului că sunt , de asemenea, curajos și demn să fiu iubit și acceptat de ceilalți.

Vreau să închei cu o ultimă caractestică pe care o regăsesc adesea în mine și în jurul meu, nemulțumirea:

Sentimentul de nemulțumire înflorește într-o cultură în care fiecare este hipeconștient de ceea ce-i lipsește.

Lecturi captivate!

Andrada

Ți-a plăcut articolul?! Împărtășește cu cei dragi!