Pizza de casa

Pizza de casa este una din gustarile mele preferate, pentru ca imi aminteste de copilarie.

Prin 2008-2009, cand au inceput sa afle si bunicii de pizza (cel putin bunica mea cam pe atunci a descoperit-o), a inceput sa ne faca destul de des aceasta pizza, care de altfel este de-a dreptul gustoasa.

Pur si simplu toate ingredientele imi amintesc de copilarie, chiar daca sa prepari o pizza poate fi ceva atat de banal.

M-am gandit astfel sa va impartasesc si voua reteta mea preferata de pizza:

*O sa sar de data aceasta peste prepararea aluatului, deoarece cred ca este un subiect mai larg si voi lasa un loc special intr-o alta postare pentru a vorbi despre el si despre cum il prepar eu. Aici va prezint doar reteta propriu-zisa de pizza.

Sosul

Ingrediente:

  • Un borcan de bulion de casa – ar fi de preferat (sau passata de rosii din Kaufland, Lidl, etc.)
  • O ceapa mica
  • 3 catei de usturoi
  • Ulei
  • Sare, piper, oregano

Preparare sos

Intr-o tigaie mica punem ceapa si usturoiul la calit, impreuna cu uleiul. Le calim putin, pana cand devin transparente.

Adaugam bulionul sau passata si lasam sa scada cateva minute

Dupa ce a scazut bulionul sau passata, adaugam sare, piper si oregano, iar sosul nostru pentru pizza este gata!

Pizza

Ingrediente

*Puteti inlocui orice ingredient si puteti adauga orice ingredient doriti, insa eu am facut exact pizza pe care o mancam atunci cand eram mica.
  • 500g ciuperci
  • 2 cepe rosii mici
  • 100g prosciutto sau sunca
  • Un borcan de masline negre
  • Cascaval sau mozzarella

Preparare pizza

Preincalziti cuptorul la 200 de grade C.

Intindeti bine aluatul si presarati sos de rosii peste el.

Puneti mozzarella si asezati cu grija toate celelalte ingrediente

Daca doriti, puteti pune deasupra inca un strat de mozzarella

Cand cuptorul este incalzit, puneti tava cu pizza in cuptor si uitati de ea cam 10-15 minute, dupa care verificati daca este facuta.

Se poate servi calda sau rece – fix asa cum va place!

Pofta buna!!! 🙂

Penne cu ciuperci si bacon

Salutare, salutare!

Pentru astazi am decis sa va prezint o reteta de paste cu ciuperci pe care au indragit-o foarte mult chiar si cei mai mici🤫

Va recomand sa le consumati, ca in poza de mai jos, alaturi de un pahar de vin alb, care merge la perfectie cu pastele noastre.

Pastele cu smantana, ciuperci si bacon, inspirate dupa o reteta italiana veche, sunt preferatele mele. A trecut ceva timp de cand nu mi-am mai bucurat familia si prietenii cu aceste paste, dar cred ca a venit timpul lor din nou.

Ingrediente

  • 500 g paste ( eu am folosit penne)
  • 250g smantana de gatit
  • 300 g bacon
  • 200 g ciuperci
  • 1 ceapa
  • 1/2 ardei gras
  • 50 ml ulei de masline
  • 50g parmezan ras

Preparare

Punem oala cu apa si sare pentru fierberea pastelor. Se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.

Taiem cubulete baconul si il punem in tigaia cu uleiul incins la prajit.

Cand este baconul prajit, trebuie sa il scoatem din tigaie si sa il punem intr-un bol. Trust me on this one! 😀

In tigaia in care am prajit baconul punem ciupercile, ardeiul si ceapa si le calim pana cand se inmoaie. Depunerile ce au ramas de la bacon o sa le dea un gust extraordinar atat legumelor, cat si retetei in general.

Lasam la calit legumele fara capac ca sa scada apa de tot. Punem smantana de gatit deasupra legumelor si amestecam.

Peste aceasta compozitie, punem putina apa de la paste pentru a da cremozitate sosului, apoi putin parmezan, tot pentru acelasi rezultat.

Dupa ce pastele au fiert, se pun si ele in tigaie deasupra sosului, iar apoi punem si baconul prajit si amestecam foarte bine pana cand totul devine omogen.

Se serveste cu putin parmezan deasupra si asta-i tot!

Pofta buna! 😻


Gyros grecesc de pui la farfurie

Astazi vin cu o reteta super simpla de realizat si foarte dorita de oricine, de la mic la mare 🙂

O sa incep cu un mic “appreciation post” pentru Grecia. 🥳

Personal iubesc sa calatoresc, iar Grecia nu se opreste niciodata din a ma da pe spate. Pentru mine, este momentan singura tara din Europa pe care as vizita-o oricand, fara sa ma plictisesc. Mereu exista ceva nou de vazut acolo, oriunde ai merge.

Incepand de la peisajele uimitoare, cu apa cristalina si albastra ca si cerul, la – desigur – preparatele delicioase cu care ma incanta de fiecare data cand ajung acolo. Am incercat multe preparate grecesti, dar al meu “go-to” e mereu gyros-ul de pui la farfurie.

Mi se pare ca nu ai cum sa dai gres cu el, iar sosul acela de tzatziki este pur si simplu demential.🤩

Acestea fiind spuse despre minunata Grecia, va prezint si varianta mea de gyros de pui la farfurie.

Ingrediente

  • 500g Pulpe de pui dezosate
  • 500g cartofi
  • O rosie
  • O ceapa alba(sau rosie)
  • 3 lipii grecesti
  • 3 linguri ulei de masline
  • o lamaie
  • 1 lingurita oregano uscat
  • Condimente: sare, piper, boia dulce, boia iute
  • Sos tzatziki *gasiti reteta mai jos 😉

Preparare

Carnea de pui o taiati felii cam de 1 cm grosime si o puneti intr-un bol. Adaugati peste ea zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie.

Condimentati carnea cu: 1 lingurita de sare, 1 lingurita piper, 1 lingurita boia de ardei si 1 lingurita de oregano.

Turnati deasupra si cele 3 linguri de ulei de masline.

Amestecati totul bine si puteti lasa sa se marineze macar 30 minute la frigider

 Incingeti putin ulei intr-o tigaie si puneti la calit carnea pe foc mediu

Condimentati cartofii cu aceleasi condimente

Cartofii ii puteti praji, insa eu mereu ii pun la cuptor, taiati in sferturi. Ies grozav!

In timp ce se fac cartofii, puteti face sosul tzatziki, daca va place. Aveti reteta mai jos.

Decorati farfuria cu ceapa, rosii si puneti lipiile, dupa care sunteti gata!

Reteta sos tzatziki ca la el acasa

Aveti nevoie de:

  • 1 Iaurt grecesc
  • Castraveti (1-2 buc)
  • 1 legatura marar verde
  • 1 catel usturoi
  • Menta(optional)
  • Sare, piper.

Preparare sos tzatziki:

Castravetii se taie foaaaarte marunt, iar peste ei, intr-un bol, se pune mararul tocat la fel, foaaaarte marunt. La acest pas se adauga si menta, daca va place.

Usturoiul se piseaza sau se taie marunt si se pune peste celelalte ingrediente din bol.

Adaugati mai departe uleiul de masline, iaurtul, sarea si piperul si amestecati bine toate ingredientele.

Si gata! Atat de usor este sa faci un sos tzatziki delicios, ca la el acasa.

▷ Sos Tzatziki - Reteta Simpla, Usoara Si Rapida - Sfatul Bucatariaioanei.ro

Sper sa incercati preparatul si sa va placa, eu una l-as manca zilnic, pacat ca ingrasa! 🙄

Pofta buna!!!

Somon la gratar cu dovlecel si ciuperci

Salutare din nou! Pentru reteta de astazi o sa va invat cum sa faceti o reteta care ar trebui sa fie pe gustul oricarui iubitor de peste.

Somonul este un peste foarte indragit in ultimul timp (si pe buna dreptate, este delicios), asa ca m-am gandit sa va prezint o reteta foarte laudata de membri familiei mele si de prieteni: somon la gratar cu dovlecel si ciuperci. O reteta ce poate parea foarte simpla, dar va asigur ca este gustoasa.

Timp Preparare 10 minute 

Timp Gatire 20 minute 

Timp Total 30 minute

Ingrediente

250g somon file

500g ciuperci

2 dovlecei potriviti

1 ceapa rosie sau alba mica

2 linguri de ulei de masline

2 catei de usturoi

o legatura mica de patrunjel

sare si piper

boia+alte condimente daca doriti

o lamaie mica

Preparare

  • Puneti somonul intr-o farfurie si presarati cu boia, sare si piper. Adaugati ulei de masline, apoi frecati bine somonul cu acest mix de condimente pana se acoperă uniform.
  • Incingeti o tigaie tip grill la o temperatura medie si adaugati somonul.
  • Prajiti pentru aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte, sau pana cand somonul se marunteste usor.
  • Intre timp, puneti intr-un wok ciupercile, dovleceii, usturoiul si ceapa. Lasati-le sa se rumeneasca usor si amestecati din cand in cand. Condimentati legumele asa cum doritI. Eu am pus tot sare, piper si boia.
  • Cand somonul e gata, amplasati-l cu grija in farfurie, fara sa il rupeti. Stropiti cu lamaie deasupra pentru un plus de gust.
  • Cand legumele sunt gata, amplasati-le si pe ele in farfurie langa somon, iar preparatul este gata.

*Acest preparat se poate servi cu un sos de iaurt foarte bun, a carui reteta v-o impartasesc mai jos, insa daca nu va place, puteti sa omiteti acest pas.

Reteta sos de iaurt

  • Intr-un bol puneti un pahar de iaurt grecesc si 2 catei de usturoi tocati.
  • Amestecati bine, apoi stoarceti jumatate de lamaie in bolul respectiv.
  • Condimentati cu sare si piper.

Acest sos se poate servi atat cu preparatul despre care vorbim astazi, cat si cu orice salata.

Pofta buna sa aveti! 🙂

Chec cu fructe de padure

WARNING!

Aceasta reteta te va face sa salivezi 🤤

Mai jos ti-am pregatit o reteta numa’ buna de mancat intr-o dimineata chill de duminica. Urmareste-o sa vezi daca e pe gustul tau!

Blueberry Banana Bread with Blueberry Coconut Cream Icing by  sculptedkitchen | Quick & Easy Recipe | The Feedfeed

Timp Preparare 10 minute 

Timp Gatire 50 minute 

Timp Total 1 ora

Ingrediente

  • 1 cana afine si zmeura proaspata – spalate si uscate
  • 1 1/2 cana faina
  • 1/2 cana fulgi de ovaz
  • un praf de sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita pudra de scortisoara
  • 1/2 lingurita pudra de nucsoara
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 3/4 cana miere
  • 1/4 cana unt de cocos
  • 2 oua
  • 1/3 cana lapte batut

TOPPINGURI OPTIONALE:

  • miere, fructe de padure praspete, iaurt, menta
How to Store Strawberries, Blueberries, and Blackberries so They Stay  Fresher Longer | Bon Appétit

Reteta

  • Preincalziti cuptorul la 160C. Puneti o bucata de hartie de copt pe baza si lateralele unei tavi de chec.
  • Intr-un bol mic, amestecati usor fructele de padure cu 2 linguri de faina. Aceasta le va ajuta sa nu se lase pe fundul checului.
  • Intr-un bol mare, amestecati faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sare, scortisoara si nucsoara.
  • Intr-un al 3-lea bol, amestecati bine restul ingredientelor ramase: ouale, laptele batut, mierea, untul de cocos, si vanilia. Apoi turnati amestecul peste mixul de ingrediente uscate (din bolul mare). Amestecati cu telul pana cand aveti o compozitie fina fara urme de faina.
  • Adaugati fructele de padure si, cu ajutorul unei spatule, amestecati usor pentru a le incorpora.
  • Puneti aceasta compozitie in tava de chec pregatita si coaceti la cuptor pentru 45-50 minute. Checul este gata atunci cand este bine crescut si daca introduceti o scobitoare in mai multe locuri, aceasta trebuie sa iasa curata.
  • Lasati-l sa se raceasca pentru aproximativ 20 de minute inainte de a-l felia.

Acum ca v-am lasat sa savurati preparatul delicios, am si un BONUS pentru voi. Va prezint mai jos un videoclip foarte util, care va invata cum sa pastrati fructele de padure fresh cat mai mult timp.

BONUS

Cum sa pastrezi corect fructele de padure pentru a ramane fresh

5 Tips&Tricks care te vor face sa vrei sa gatesti mai mult

În articolul de mai jos va voi recomanda 5 tips&tricks, obligatorii de știut atunci când vrei să te apuci de gătit pe bune – mai mult decât cereale cu lapte 🙂 Va invit sa le descoperiti si sa le puneti in aplicare:

  • Nu umple tigaia. S-ar putea să crezi că ai suficient loc în tigaie pentru încă o bucată de pui, dar dacă nu ești sigur, nu risca. Există șansa ca și căldura să nu se distribuie corespunzător în restul alimentelor din tigaie, afectând astfel aroma sau, mai rău, creând un risc pentru sănătate. Ca măsură preventivă, lasă câțiva centimetri între fiecare articol pentru a te asigura că se gătesc bine
  • Oprește aragazul înainte ca ouăle să fie gata. Trucul pentru a obține ouă grozave este să nu le gătești prea mult! Indiferent dacă ai nevoie să gătești papară, ouă prăjite sau poșate, oprește întotdeauna aragazul cu câteva minute înainte ca ouăle să pară gata, chiar și atunci când par puțin curgătoare. Restul de căldură le va găti la perfecțiune!
Traditional Food Around the World: 50 Famous Dishes You Have To Try —  Travlinmad Slow Travel Blog
  • Pastrează condimentele în locul potrivit. Pentru a prelungi durata de viață a condimentelor, păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat. Nu le depozita deasupra aragazului, deoarece căldura și umiditatea le pot altera aroma.
  • Folosește apa în care au fiert pastele. Dacă credeai că pastele tale aveau gust bun înainte, asteaptă până când încerci acest truc. Înainte de a arunca apa folosită pentru paste, adaugă o cană din ea în tigaia pentru sos. Apoi, adaugă pastele direct în tigaie. Apa sărată va adăuga mai multă aromă preparatului tău. Apa rezervată pentru paste conține și amidon care poate fi folosit pentru a regla consistența sosului. Papilele tale gustative îl vor aprecia, iar textura va fi perfectă. Trust me!
  • Adaugă sare în apa în care vor fierbe pastele. Când faci paste, pune sare în apa clocotită. Regula este de aproximativ 1-2 linguri pentru o oala mare cu apa, se amesteca pana se dizolva, iar odata ce a dat in clocot, se adauga pasta. Sună simplu (și este!), dar va da savoare preparatului tău.

Piept de pui in sos alb

Va invit sa pregatiti aceasta reteta super delicioasa si simpla si sa o savurati alaturi de un pahar de vin rosu, care merge perfect in aceasta combinatie.

Chicken breasts in garlic mushroom sauce, sprinkled with parsley

Hello foodies,

Daca nici voi nu stiti ce sa mai faceti de mancare zilele acestea, vin spre voi cu o reteta geniala de piept de pui cu sos de smantana si usturoi+ciuperci. Stati pe aproape!

Timp Preparare 10 minute 

Timp Gatire 20 minute 

Timp Total 30 minute

Ingrediente

  • 600 g piept de pui
  • 500g ciuperci taiate cubulete
  • Sare si piper – dupa gust
  • 1 1/2 lingura ulei
  • 1 lingura unt
  • 3-4 catei de usturoi – maruntiti
  • 120 ml supa de pui
  • 1 lingurita busuioc
  • 1/2 lingurita fulgi de chili – optional
  • 240 ml smantana de gatit
  • 70 g baby spanac – taiat mare
  • 50 g parmezan proaspat razuit

Reteta

  1. Asezonati puiul cu sare si piper (+alte condimente daca va place) pe ambele parti.
  2. Incingeti uleiul in tigaie la foc mediu. Prajiti puiul pe ambele parti pana devine auriu si este complet gatit, aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte. Cand puiul este gata, scoateti-l pe o farfurie si acoperiti-o pentru a-l pastra cald.
  3. In aceeasi tigaie incinsa, adaugati untul, apoi usturoiul. Sotati doar pana ce usturoiul incepe sa devina aromat, nu mai mult de 1 minut, iar apoi adaugati si ciupercile taiate si spalate.
  4. Adaugati supa de pui, busuiocul si fulgii de chili.
  5. Amestecati, avand grija sa desprindeti toate bucatile de pe fundul tigaii si lasati cateva minute sa fiarba la foc mare, pana ce se evapora majoritatea lichidului.
  6. Adaugati smantana de gatit amestecand bine pentru a se emulsifia. Lasati sosul cateva minute pe foc pana se ingroasa.
  7. Adaugati un praf de sare si piper, apoi spanacul taiat mare.
  8. Puneti puiul inapoi in tigaie, in sosul format si lasati-l cateva minute pana incepe sa fiarba.
  9. Stingeti focul si presarati parmezan din abundenta.

Ei, cam asta a fost! Sper sa incercati si chiar sper ca o sa va placa.

Pofta buna! 😉

Paste reci cu legume

Aceasta salata cu paste si legume este o reteta perfecta pentru vara, super delicioasa si satioasa. Se poate servi singura sau chiar ca si garnitura pentru gratar!

salata greceasca cu paste

A venit momentul sa va impartasesc una din retetele mele favorite: pastele reci cu legume, perfecte pentru o vara calduroasa!

Aceasta reteta am invatat-o chiar de la tatal meu, care de ceva timp a inceput sa gateasca foarte mult paste, iar eu nu am putut decat sa ma bucur 😀 . Va invit, asadar, sa vizualizati si incercati reteta delicioasa:

Paste reci cu legume

Timp Preparare 5 minute 

Timp Gatire 10 minute 

Timp Total 15 minute

Ingrediente

  • 250g paste fierte
  • 4-5 castraveti – feliati
  • 2 ardei grasi – taiati cubulete
  • 2 cani rosii cherry – taiate in patru
  • 1 1/2 cana masline Kalamata – fara samburi
  • 1 conserva porumb
  • 1 avocado mic
  • 150g branza telemea taiata cubulete
  • 1 cana parmezan ras
  • o legatura mica de busuioc proaspat
  • 1/4 cana ulei de masline – extra virgin
  • 1/4 cana otet balsamic – de calitate superioara
  • sare si piper – dupa gust

Reteta

  1. Puneti pastele, gatite al dente, intr-un bol mare.
  2. Adaugati castraveti, ardei, rosii, avocado, porumb, telemea, masline, busuioc si parmezan.
  3. Puneti uleiul de masline si otetul balsamic peste, apoi asezonati generos cu sare si piper.
  4. Amestecati bine toate ingredientele.
  5. Daca doriti, puneti extra parmezan si piper deasupra.
  6. Se pastreaza perfect in frigider pana la maxim 5 zile.

Ati vazut ce usor a fost? Va invit sa incercati! Mai jos aveti si un videoclip din care sa va inspirati.

Pofta buna!