Astazi vin cu o reteta super simpla de realizat si foarte dorita de oricine, de la mic la mare š
O sa incep cu un mic “appreciation post” pentru Grecia. 🥳

Personal iubesc sa calatoresc, iar Grecia nu se opreste niciodata din a ma da pe spate. Pentru mine, este momentan singura tara din Europa pe care as vizita-o oricand, fara sa ma plictisesc. Mereu exista ceva nou de vazut acolo, oriunde ai merge.

Incepand de la peisajele uimitoare, cu apa cristalina si albastra ca si cerul, la – desigur – preparatele delicioase cu care ma incanta de fiecare data cand ajung acolo. Am incercat multe preparate grecesti, dar al meu “go-to” e mereu gyros-ul de pui la farfurie.
Mi se pare ca nu ai cum sa dai gres cu el, iar sosul acela de tzatziki este pur si simplu demential.🤩
Acestea fiind spuse despre minunata Grecia, va prezint si varianta mea de gyros de pui la farfurie.

Ingrediente
- 500g Pulpe de pui dezosate
- 500g cartofi
- O rosie
- O ceapa alba(sau rosie)
- 3 lipii grecesti
- 3 linguri ulei de masline
- o lamaie
- 1 lingurita oregano uscat
- Condimente: sare, piper, boia dulce, boia iute
- Sos tzatziki *gasiti reteta mai jos š
Preparare
Carnea de pui o taiati felii cam deĀ 1 cmĀ grosime siĀ o puneti intr-un bol. Adaugati peste ea zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie.
Condimentati carnea cu:Ā 1 linguritaĀ de sare,Ā 1 lingurita piper, 1 linguritaĀ boia de ardei siĀ 1 linguritaĀ de oregano.
Turnati deasupra si celeĀ 3 linguriĀ de ulei de masline.
Amestecati totul bine si puteti lasa sa se marineze macar 30 minute la frigider
Ā Incingeti putin ulei intr-o tigaie si puneti la calit carnea pe foc mediu
Condimentati cartofii cu aceleasi condimente
Cartofii ii puteti praji, insa eu mereu ii pun la cuptor, taiati in sferturi. Ies grozav!
In timp ce se fac cartofii, puteti face sosul tzatziki, daca va place. Aveti reteta mai jos.
Decorati farfuria cu ceapa, rosii si puneti lipiile, dupa care sunteti gata!
Reteta sos tzatziki ca la el acasa
Aveti nevoie de:
- 1 Iaurt grecesc
- Castraveti (1-2 buc)
- 1 legatura marar verde
- 1 catel usturoi
- Menta(optional)
- Sare, piper.
Preparare sos tzatziki:
Castravetii se taie foaaaarte marunt, iar peste ei, intr-un bol, se pune mararul tocat la fel, foaaaarte marunt. La acest pas se adauga si menta, daca va place.
Usturoiul se piseaza sau se taie marunt si se pune peste celelalte ingrediente din bol.
Adaugati mai departe uleiul de masline, iaurtul, sarea si piperul si amestecati bine toate ingredientele.
Si gata! Atat de usor este sa faci un sos tzatziki delicios, ca la el acasa.

Sper sa incercati preparatul si sa va placa, eu una l-as manca zilnic, pacat ca ingrasa! 🙄