Spore este una din jocurile cu care practic am crescut. Spore a fost creat de Maxis si EA. Anul acesta implineste 10 ani de existenta si este un joc de strategie si simulator mai simplist in care tu creezi o vietate pe care o treci prin 5 stadii si in care fiecare alegere pe care o faci afecteaza ce se va intampla in joc mai tarziu.
Prima oara ai la dispozitie o serie de planete din care poti alege unde sa inceapa “viata”. Pe urma incepi primul stadiu, Celula. Acest stadiu incepe prin a arata cum un asteroid continand elementele necesare vietii aterizeaza in oceanul primordial, de unde celula ta iese. In acest stadiu ai optiunea sa devii carnivor, ierbivor sau omnivor prin dieta si componentele pe care le gasesti si pui pe celula. Aici ai grija ca celula sa nu fie mancata sau atacata de alte celule, o hranesti si gasesti componente (guri, membre, moduri de a ataca si a se proteja) cu care o echipezi dupa bunul plac.
La finalul stadiului Celula, intri in stadiul Creatura, cand vietatii ii adaugi picioare si ea paraseste oceanul, ajungand pe sol. Aici vei putea explora in voie, manca in concordanta cu ce dieta a avut vietatea ca celula si evolua cu fiecare componenta gasita. Creaturii ii vei putea atasa diversi ochi, guri, brate, picioare, maini, labe ale piciorului, diverse moduri de a se apara si de a-si face amici, chiar si aripi. In acest stadiu, cand intalnesti alte creaturi, poti alege intre a te lupta cu ei sau a te imprieteni cu ei, lucru care va afecta jocul in stadiile urmatoare. Vor exista unele specii cu care nu te vei putea intelege deloc, dar majoritatea vor fi ambivalente. Prieteniile legate vor fi foarte utile in stadiul urmator. La finalul acestui stadiu, vei intra in partea de Trib.
In stadiul de Trib, vietatea va avea o mica coliba care se dezvolta odata cu cate alte triburi cuceresti, fie prin violenta sau prin cadouri si muzica/dans. Creaturile cu care te-ai imprietenit in stadiul anterior devin un fel de animale de companie de la care poti si primi oua pe care le poti gati. In acest stadiu trebuie sa ai grija sa nu fii atacat de alte triburi, sa ai diverse unelte necesare, sa ai hrana suficienta si sa reusesti sa cureresti toate triburile de pe planeta, la finalul careia intri in stadiul de Civilizatie.
In acest stadiu, vei putea construi si modifica cum arata casele vietatii create, fabricile si zonele de joaca, plus vei putea construi masinarii care fie zboara sau merg pe sol cu scopul de a ataca alte civilizatii de pe planeta, de a strange anumite bunuri pe care le poti comercializa, sau de a te imprieteni cu celelate civilizatii. La final, vei ajunge la ultimul stadiu, era spatiala.
In ultimul stadiu (care este si cel mai lung), vei putea explora spatiul in lung si in lat, terraformand alte planete, strangand bunuri si obiecte de valoare sau colectand animale si plante pentru a le duce in alta parte pentru diverse misiuni, si de asemenea poti duce tratative cu alte civilizatii, invatand despre ele si nu numai. Acest stadiu este unul fascinant, in care poti descoperi diverse planete, sisteme solare, obiecte spatiale interesante si nu numai.
Acest joc este unul destul de simplut si mai pentru copii, desi nu numai, prin care inveti prin joc despre evolutie si cum niste mici alegeri de la inceput pot afecta foarte mult cum se petrece un anume lucru.
Recunosc ca are defecte si putea fi mult mai complex si mai bine realizat, dar consider ca la vremea lui a fost un joc destul de unic si care a dat startul la multe jocuri de genul.
In esenta, este un joc care merita incercat, in special cei care vor un joc mai casual, in care sa se distreze si sa exploreze, acesta tinzand spre un joc tip sandbox in care poti face cam ce doresti.
5 thoughts on “Recenzie Spore (2008)”
Poate faci o recenzie si pentru SIMS. E tot de la EA Games. Pentru mine, ramane cel mai tare joc ever!!!
Am jucat SIMS la un moment dat dar nu e genul meu de joc :))) E fain recunosc dar nu m-a atras 🙂 O sa fac la el recenzie candva 🙂
Nu prea am fost atrasă de jocuri până în prezent, înafară de Sims, ca restul lumii probabil, dar acesta sună destul de interesant.
Cat de colorat! 😀 Poate fi jucat si de oameni mai micuti?
E pentru cei de la vreo 7-8 ani in sus zic eu, desi are tag-ul “for all ages” :)))