Free image from Pexels.com
Dacă ți-a încolțit în minte ideea de a merge la munte, dar nu cunoști pe nimeni cu experiență care se te poată iniția, vei găsi mai jos câteva sfaturi care să îți facă drumeția mai ușoară.
Fiind o activitate în aer liber, trebuie să fi conștient de faptul că există o mare șansă să te confrunți cu vreme schimbătoare sau neprietenoasă, să dai nas în nas cu animale sălbatice sau să te alegi cu diverse alergii datorate plantelor otrăvitoare.
Nu trebuie să te panichezi sau să te gândești la ce este mai rău, pentru că altfel nu vei mai pleca în nici o drumeție. Dacă vei ține cont de câțiva pași simpli, excursia ta va fi una reușită.
- Anunță întotdeauna faptul că pleci
Este indicat ca persoane apropiate să știe că pleci pe munte, să știe locația exactă și dacă se poate chiar și traseul pe care urmează să îl parcurgi. De altfel, e bine să le menționezi și ora la care ar trebui să fi deja acasă și să îi anunți că totul este bine în momentul în care găsești semnal la telefon. Un alt aspect important este să ți legătura (atât cât îți va permite semnalul) cu persoanele de contact și să îi anunți în cazul în care apar schimbări de traseu sau alte lucruri neprevăzute. Dacă se întâmplă să te rătăcești sau să te accidentezi (de exemplu) aceștia pot anunța servicul de salvamont o dată ce îți observă lipsa. Și cel mai important, nu pleca nici o dată singur în drumeții, mai ales dacă ești începător.
- Alege cu grijă traseul și rămâi la planul stabilit
Pentru început este bine să alegi un traseu scurt și ușor ca dificultate. Trebuie să ți cont de faptul că nu ai mai fost într-o drumeție până acum, nu știi exact cum reacționează corpul tău la un astfel de efort, care va fi viteza cu care te vei deplasa și cum vor reacționa prietenii tăi. În plus, vremea îți poate pune bețe în roate și s-ar putea să fi nevoit să faci pauze mai lungi decât ți-ai planificat.
Nu te abate de la traseul inițial. Dacă schimbi traseul fără să îi anunți pe cei de acasă și se întâmplă ceva rău, aceștia nu vor ști să dea indicații precise cu privire la locația ta.
Și nu uita, mersul pe munte nu este despre ”cuceriri” sau despre cum să aduni un palmares impresionant de realizări. Mersul pe munte este despre a te bucura de liniștea naturii, despre a admira adevăratele frumuseți, de a deveni una cu natura și despre autodisciplină.
- Alege-ți cu atenție echipamentul
Înainte de a pleca în drumeție trebuie neapărat să te echipezi cu: haine impermeabile (sau măcar o pelerină de ploaie), bocanci înalți care să îți susțină glezna, apă, alimente, frontală, hartă, trusă de prim ajutor, cuțit și poate chiar și o busolă. Acestea sunt doar câteva elemente ce trebuie să se regăsească în rucsacul tău.
- Fii atent la avertizările meteorologilor
Înainte de a pleca în drumeție este indicat să verifici constant prognoza meteo. Vremea poate fi foarte schimbătoare la munte și nu este indicat să te aventurezi pe traseu dacă se anunță nori sau ploi. Dacă te întâlnești pe traseu cu salvamontiști, administratori de cabană sau alți drumeți care te sfătuiesc să te întorci din drum, indicat ar fi să le urmezi sfatul pentru că ei sunt cu siguranță mai experimentați decât tine.
- Fii atent la animalele sălbatice
Ai mare grijă la vietățile ce își au resedința în pădure. Pădurile din România sunt renumite pentru urșii săi bruni iar în anumite zone trebuie să fi foarte atent pe unde calci deoarece printre stânci se pot adăpostii vipere.
- Ce faci dacă te rătăcești?
Dacă ai urmat toate instrucțiunile de până acum și totuși te-ai rătăcit, ține minte acești pași: stop, gândește-te, observă, fă un plan.
Stop – în primul rând trebuie să te oprești. Dacă vei continua să mergi te vei adânci și mai tare pe acel traseu necunoscut. Indicat este să te oprești, să tragi aer în piept, să nu te panichezi. Poți face chiar o mică pauză în care să mănânci, să bei niște apă, orice e nevoie pentru a te liniști.
Gândește-te – încearcă să îți amintești unde ai văzut ultimul marcaj și dacă se poate cum ai ajuns în punctul în care ești acum. Ideal ar fi să reușești să ajungi din nou la ultimul marcaj pe care l-ai întâlnit.
Observă – cele mai importante aspecte, ce e în jurul tău și ce poți vedea de unde ești? Poate vezi ceva cunoscut ce îți amintește de traseul inițial și descoperi că mergi în paralel cu acesta sau că te-ai îndepărtat doar puțin. Cât timp crezi că mai ai până la apus? Cum e vremea? Câte alimente și câtă apă mai ai? Dacă ai semnal la telefon?
Fă un plan – important este să nu te miști până nu ai un plan. Dacă mai ai suficient timp până să se întunece, suficientă apă și alimente, te poți întoarce până la locul în care ai văzut ultimul marcaj. Dacă nu dispui de suficient timp vezi dacă ai semnal la telefon și sună la salvamont. Dacă ai un fluier, folosește-l. Trei fluierături sunt semnalul universal pentru a cere ajutor. Dacă se înserează, aprinde un foc de SOS. Deplasează-te într-un loc deschis, mai exact, alege o zonă în care ești sigur că nu dai foc la pădure, apoi fă trei grămezi de crengi și frunze, așezate într-un triunghi (acesta este simbolul internațional pentru primejdie în sălbăticie). Dă-le foc și așteaptă.
- Fii motivat
Este perfect normal ca la începutul unei drumeții să te acapareze anumite temeri. Nu lăsa însă emoțiile să pună stăpânire pe tine, altfel nu te vei bucura nici o dată de vreo ieșire în natură. Păstrează-ți mintea limpede și folosește-ți adrenalina și teama pentru a te motiva, mai ales dacă te-ai accidentat sau rătăcit. Nu uita, la munte nu corpul cedează primul, ci psihicul. Dacă ești puternic emoțional, corpul te va purta oriunde.
Timeea G.