Auzim tot mai des de acest lucru in ultimul timp, IA asta si aia, IA va face si va drege si trebuie sa ne pregatim pentru ea daca nu vrem sa ramanem in urma sau sa fim dati la o parte.download

Dar dincolo de aceasta atitudine de senzational se afla o tehnologie ce a aparut inca din 1943 cand doi cercetatori,  McCullouch si Pitts’, au creat designul pentru neuroni artificiali care sa fie folositi pentru Testul Turing (ce vrea sa vada daca un computer poate pacali un om sa creada ca si el e om).

Atunci, ca si acum, sa incerca crearea unei masini care sa analizeze informatii, sa se adapteze la mediu, sa invete lucruri noi, sa indeplineasca obiective, etc. Adica sa manifeste comportamentul asociat inteligentei.

Iar de atunci domeniul inteligentei artificiale a trecut prin niste revolutii ce au propulsat industria tot mai aproape de acest tel, ultima fiind Reteaua Neuronala-o simulare computerizata asemanatoare cu un creier biologic si care este capabila sa invete si sa se auto imbunatateasca.

Aceasta inventie a reusit sa acorde computerelor acea plasticitate mult dorita a carei lipsa le limita  capacitatile in multe arii in care oamenii nu avea nici o problema.

De atunci IA a inregisrat progrese majore in toate domeniile, de la dominarea unor campioni mondiali in jocuri complexe la crearea propriei limbi.

Personal, mi se pare ciudat sa vorbim de inteligenta artificiala in timp ce savantii nu prea stiu ce e inteligenta naturala, insa nu pot nega realizarile acestor proto inteligente artificiale, sper doar ca necazurile din SF-uri sa nu se adevereasca si in viata reala.

Avem destule probleme si asa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation