De ce au culorile numele pe care le au?

Views: 1002

Mi-am pus o dată întrebarea asta și am zis s-o tratez aici. Explicația e simplă, dar o las mai pe final. O să încep cu ceea ce mi s-a părut interesant în cercetarea mea.

Fiecare vede altceva. E o afirmație corectă, influențele culturale și de percepție ne fac să vedem lucrurile altfel. Când s-a pus problema de o ierarhizare a culorilor, mai multe popoare au ajuns la același consens. S-au pus în ordini diferite negru, alb, roșu, verde, galben și albastru. Astea sunt culorile care stimulează ochiul uman mai mult ca celelalte. Mai detaliat aici.

Denumirea lor provine de la diverse caracteristici ale lucrurilor care au culoarea respectivă. Se presupune că toate limbile europene își au originea în limba indo-proto-europeană, de unde au pornit unele cuvinte. Culoarea „black” provine de la „bhleg” din limba IPE, care descria verbul „a arde”, cerneală și strălucire. „White” a pornit de la „kwintos” al IPE, care însemna luminos și strălucitor, forma sa din engleza veche fiind „kwit”. Kwit, white, au ajuns ele pe acolo cumva. Pentru alte culori pur și simplu s-au inventat niște cuvinte noi, fără să țină cont de anumite caracteristici. (https://gizmodo.com/how-the-colors-got-their-names-1510522700)

Etimologia culorilor în limba română se bazează în mare parte pe împrumuturi din latină.

Explicațiile pentru denumirea culorilor în forma lor englezească de azi se bazează, totuși, pe niște aspecte teoretice, dar tind să cred această teorie a denumirii în funcție de caracteristică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *