Sufleu din cartofi dulci, cu ciuperci și praz

O rețetă potrivită pentru cină, deloc complicată – pentru 4-6 porții.

Ingrediente

  • 600 g cartofi dulci
  • 400 g smântână de gătit
  • 200 ml supă de legume
  • sare, piper
  • cimbru
  • 250g ciuperci
  • 1 fir de praz
  • 1 lingura ulei de măsline
  • 1 lingura unt
  • 80 g parmezan

Cartofii dulci se curăță de coajă, și se taie în rondele subțiri. Într-o oală mare, se fierb smântâna și supa de legume. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă cimbru (după gust). Se ia oala de pe aragaz, se pun in ea feliile de cartofi, se acoperă cu un capac și se lasă deoparte.

Ciupercile și prazul se spală și se taie felii/rondele. Într-o tigaie mare se încing ulei de măsline și untul. Se sotează ciupercile 5 minute. Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Apoi se adaugă prazul.

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Cartofii dulci se pun într-o tavă mare împreună cu amestecul de ciuperci și praz. Se asezonează cu sare și piper și se presară parmezan deasupra. Se coace sufleul timp de 30-40 minute (în funcție de grosimea feliilor de cartofi).

whole uncooked potatoes arranged on gray stone surface
Photo by Victoria Emerson on Pexels.com

Sursa:  Lisa Nieschlag, Lars Wentrup. 2017. New York Christmas: Recipes and stories. Murdoch Books.

Plăcinte de cartofi ardelenești

Ingrediente

  • 5-6 cartofi mari
  • 250 grame telemea sărată
  • făină
  • 3-4 ouă
  • sare, piper
  • ulei de floarea soarelui
  • smântână, pătrunjel (opțional)

Se curăță cartofii și se dau pe răzătoare (pe zimții mari). Se adaugă făină peste fâșiile de cartofi cât să fie bine acoperiți. Se bat ouăle și se adaugă peste compoziție. Se amestecă bine iar la final se dă pe răzătoare telemeaua și se amestecă încă o dată. Se asezonează cu sare și piper.

Într-o tigaie se încinge uleiul de floare soarelui. Se ia câte o lingură de compoziție, se adaugă în tigaie și se presează ușor cu o spatulă până la obținerea unor plăcințele micuțe. Se gătesc plăcințelele circa 3 minute pe o parte și pe cealaltă.

Plăcintele se pot servi cu smântână și pătrunjel.


photo of peeling of potatoes
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Supă cremă de roșii coapte – rețetă rapidă

Ingrediente

  • 2 kg roșii
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 cepe
  • busuioc
  • sare, piper
  • o căpățână de usturoi

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală roșiile, se taie în jumătate și se pun într-o tavă. Se curăță usturoiul și ceapa. Se taie în bucăți mari ceapa și se adaugă împreună cu usturoiul curățat lângă roșii. Se condimentează cu sare, piper și busuioc. Se presară 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui pe deasupra.

Se pune tava la cuptor pentru 30-40 minute, până când roșiile sunt bine coapte. După coacere, amestecul se mută într-un alt recipient și se pasează cu un mixer până la obținerea supei creme. Se servește simplă sau cu crutoane.


ripe tomatoes in ceramic bowl placed on marble table
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com