Iubiri de poveste: cupluri celebre din literatură şi istorie (articol preluat din revista ONE)

Well..am dat peste acest articol când ascultam still got the blues for you și cumva mi-a rămas în cap așa că vreau să vi-l împărtășsesc și vouă.

Voi adăuga și eu câteva detalii despre cuplurile mele preferate din literatură&istorie.

Aștept cu mare bucurie și ideile voastre despre iubirile epocale care incă dăinuiesc în portalele timpului.. poate chiar a ta e una dintre ele …

 

Iubirea e o artă care are nevoie de muze, de inspiraţie, de exemple, de dovezi care să ateste că ea există în cele mai curate forme ale esteticului. Aşa că vă propun pe scurt, rememorarea celor mai interesante cupluri rămase în istorie şi în literatură prin unicitatea lor, prin patosul cu care şi-au împărtăşit iubirea, prin sacrificiile făcute în numele acesteia şi prin complexitatea caracterelor. Ceva mai diferite decât cuplurile celebre din ziua de azi: poate mai romantici, poate mai necondiţionaţi de aspecte superficiale, poate mai devotaţi iubirii, poate mai tragici, dar la fel de renumiţi.

(http://www.one.ro/autor/bianca-dragomir)

 

1.    Tristan şi Isolda

Se povesteşte că, odată, demult, pe când domnea regele Arthur, Isolda (fata regelui Irlandei) fusese promisă în calitate de soţie regelui Mark din Cornwell. Însă, tocmai cel care a fost trimis să o aducă pe viitoarea soţie în Cornwall, Tristan, nepotul Regelui Mark, i-a furat pentru totdeauna inima Isoldei. Însă, dragostea lor nu se poate împlini oficial, Isolda se căsătoreşte şi continuă relaţia cu Tristan fără să ştie nimeni… până când regele află de adulter.

Tristan este alungat de la curtea regelui, pleacă în Britania unde se apropie sufleteşte de Iseult, tocmai pentru că numele acesteia era aproape identic cu cel al marii lui  iubiri. Tristan se însoară cu Iseult, fără să consume însă căsnicia pentru că gândul şi emoţiile lui erau departe, în ţinutul Cornwall.

Sfârşitul poveştii de dragoste dintre cei doi este unul tragic: Tristan se îmbolnăveşte şi trimite după Isolda cu speranţa că numai ea îl poate vindeca. Semnul care îi arăta că acesta a acceptat împlinirea dorinţei sale constă în ridicarea steagului alb al vasului; în caz contrar, vasul trebuia să aibă steaguri negre.

Isolda acceptă să meargă la Tristan dar, din nefericire, Iseult îşi minte soţul, spunându-i că steagurile aveau culoarea neagră. El moare de durere la scurt timp – înainte ca Isolda să ajungă – iar imediat după, suferinţa pe care o purta Isolda îi aduce şi ei sfârşirea.

2.    Romeo şi Julieta

De cele mai multe ori tragedia este condiţia sine qua non a iubirilor mari…Un alt cuplu celebru care dăinuie peste epoci şi trenduri este cel al nefericiţilor Romeo şi Julieta. Ei practic definesc iubirea, iar William Shakespeare le-a definit caracterele.

Povestea este despre doi tineri îndrăgostiţi, a căror apartenenţă familală reprezintă o piedică în calea împlinirii sufleteşti. Se îndrăgostesc la prima vedere, dar cele două familii extrem de bogate (din care făceau parte) erau rivale de zeci de ani. Pentru membrii acestor familii, iubirea lui Romeo şi a Julietei era categoric imposibilă. Pentru că nu mai suportau chinul despărţirii, cei doi îşi iau viaţa unul pentru celălalt…

3.    Paris şi Elena

Povestea de dragoste dintre Paris şi Elena din Troia este descrisă cu detalii în “Iliada” lui Homer – una dintre cele mai frumoase legende greceşti. Elena din Troia era măritată cu Menelaus, regele Spartei, iar Paris era fiul regelui Priam din Troia. Tânărul chipeş se înfrăgosteşte de Elena şi o răpeste.

Legenda spune că, imediat cum au aflat, grecii au pornit un mare război împotriva Troiei pentru a o recupera pe Elena. Ce s-a întâmplat cu Elena nu se ştie sigur – unii susţin că a fost readusă în Sparta unde a trăit cu regele Menelau, alţii spun că, după distrugerea Troiei, a fugit în Asia Mică…

4.    Marc Antonius si Cleopatra

Memorabila relaţie dintre Marc Antonius şi Cleopatra a fost aşternută pe hârtie de dramaturgul William Shakespeare şi, astfel, făcută cunoscută întregii lumi. Cei doi confirmă credinţa că cele mai pasionale iubiri se înfiripă la prima vedere.

Romanii nu au fost de acord cu pasiunea dintre cei doi, văzând relaţia lor ca pe un resort de creştere a puterii egiptenilor. Cu toate astea, cei doi s-au căsătorit, dar sfârşitul a fost tot unul tragic. În timpul luptei împotriva lui Octavian, Marc Antonius a fost fals informat despre moartea Cleopatrei şi, îndurerat, a căzut în propria sabie. La rândul ei, Cleopatra s-a sinucis atunci când a aflat de moartea prea-iubitului ei. Şi aşa…povestea de iubire s-a încheiat.

5.    Napoleon si Josefine

Napoleon Bonaparte nu avea mai mult de 26 de ani când s-a căsătorit din interes cu Josefine, mai în vârstă, dar şi mult mai bogată decât el. Doar că viaţa l-a luat prin surprindere, făcându-l să se îndrăgostească nebuneşte de aceasta. Contrat aşteptărilor, cei doi s-au despărţit pentru că Josefine nu îi putea oferi lui Napoleon un urmaş, purtând totuşi iubirea reciprocă în inimile lor…

6.    Ulise si Penelopa

Foarte puţini iubiţi ar aştepta 20 de ani ca să poate fi împreuna, aşa cum au facut-o Ulise şi Penelopa. Cea din urmă îl aşteaptă pe Ulise să se întoarcă din război, făcând faţă celor 108 peţitori care doreau să îsi împartă viaţa cu ea. În acelaşi timp, Ulise îi rămâne fidel, refuzând o vrăjitoare care îi promitea tinereţe veşnică şi iubire eternă.

7.    Scarlett O’Hara si Rhett Butler

Cine nu a auzit măcar o dată de cartea “Pe aripile vântului” a lui Margaret Mitchell? Sau de controversata dragoste, împletită cu resentimente, dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler?

Probabil că nu există cineva care să nu fi auzit măcar de replica de la sfârşitul cărţii, spusă de Scarlett cu dorinţa că nu va pierde totuşi iubirea lui Rhet: “Şi mâine este o zi”. În timpul războiului civil, cei doi îşi împărtăşesc sentimente de iubire pătimaşă, dar niciodată finalizată din pricina capriciilor frumoasei Scarlett.

8.    Ela şi Ştefan Gheorghidiu

Un alt cuplu celebru, dar de data asta autohton, este cel format de Ela şi Ştefan Gheorghidiu, din romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Camil Petrescu zugrăveşte iubirea ideală a tânărului student la filosofie. Prins în mrejele emoţionalului şi dispreţuitor cu atitudinea burgheză privind aranjamentele sociale, Ştefan manifestă o iubire posesivă, uşor bolnăvicioasă de care numai războiul îl salvează. O iubire pentru care ar şi ucide…

9.    Allan şi Maitreyi

O poveste de iubire exotică, între un tânăr inginer englez ajuns în India, unde cunoaşte iubirea irepetabilă şi totodată suferinţa acerbă. Cei doi nesocotesc convenţiile sociale, se logodesc împotriva legii, dar tatăl fetei pune capăt relaţiei, alungându-l pe Allan.

Sufletul tânărului va rătăci pentru mulţi ani în suferinţă şi cu incertitudini privind ochii iubitei lui, Maitreyi, despre care se întreabă (după trecerea multor ani) dacă ea chiar l-o fi iubit cu adevărat.

 

Eu vreau să vă vorbesc despre cele două cupluri prefarate ale mele: Cleopatra/Marc Antonius și Rhett Butler/Scarlet.

Să începem cu Cleopatra și Marc Antonius.

Cei doi s-au iubit și au luptat până în ultima clipă pentru iubirea lor care mai mult ca sigur dăinuie și acum.

Cum sunt  o romantică incurabilă am consumat 2 pachete de șervețele când am citit cum Marc Antonius și-a luat viața la auzirea veștii morții lui Cleo.

La scurt timp și ea l-a urmat iar probabil acum conduc un regat al lor, un regat unde sunt liniștiti și fericiți.

Istoria ne vorbește despre Cleo că era o seducătoare și că adesea se folosea de bărbății care îi cădeau în mreje.. Nu avem de unde să știm dacă este sau nu adevărat  dar ce e sigur e sigur: l-a iubit pe Marc cu o dragoste nebună, dragostea dintre o femeie puternică și un războinic roman.

 

Rhett Butler.… o frumușete și Scarlet … o frumusețe nebună.

Când am văzut prima oară  celebra ecranizare pur și simplu mi-a luat ochii simpatica Scarlet daaaaaar pe măsură ce i-am urmărit evoluția îmi venea să o strâng de gât.

Era genul de femeie care putea să aibe orice bărbat dorea, tot ce trebuia să facă era să dea din gene.

Rhett Butler se îndrăgostește nebunește de ea dar inima ei ii aparține lui Ashley ( și pe el îl urăsc).

So…între un război civil, sclavagism și alte întămplări nefaste soarta îi aduce cumva împreună pe cei doi.

Cei doi s-au căsătorit dar  pentru Scarlet nu a fost îndeajuns iubirea ce i-o purta Rhett așa că îl inșeală cu Ashley.

Din greșeala ei rezultă un copil pe care îl pierde atunci când Rhett o împinge pe scări, orbit de gelozie.

Începând din aceea zi totul s-a sfârșit. Rhett și-a dat seama că ea nu îl va putea iubi nicodată la fel de mult cum l-a iubit pe Ashley și o părășește.

Problema este că domnișoara O’hara a avut o sclipire de geniu în acel moment și a realizat că Rhett a fost și este cel pe care ea îl iubește defapt…

TOO BAD IT WAS TO LATE TO APOLOGIZE.

Probabil că nu există cineva care să nu fi auzit de replica de la sfârşitul cărţii, spusă de Scarlett cu dorinţa că nu va pierde totuşi iubirea lui Rhet:

“Şi mâine este o zi”-”  After all, tommorow is another day…” 

 

gon2

 

scarlet-ohara

 

GONE WITH THE WIND, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939
GONE WITH THE WIND, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939

 

Aștept și poveștiile voastre de iubire pe blog.

Vă pupăcesc!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *