Views: 8
Pe măsură ce creșteam eram mereu surpins când aflam că diverse inveții/descoperiri au fost patentate de anumiți români. În articolul de azi o să le remarc pe cele mai puțin cunoscute. Așadar, fără penicilină sau avionul reacție.
Schimbătorul de cale ferată inderaiabil Rogozea
Încă de la punerea lor în circulație trenurile de o mai mare viteză deraiau destul de des. Acest lucru se întâmpla deseori la intrarea în stație. La începutul secolului XX, Sava Rogozea a implementat un schimbător de cale inderaiabil. Invenția a fost apreciată la nivel internațional, și în ciuda defectelor de întreținere pe termen lung, a reprezentat un pas important în evoluția schimbătoarelor împotriva deraieriilor.
Butelia Ciurcu-Buisson
Mai general era cunoscut drept unul dintre primele propulsoare de barcă. În august 1886, Ciurcu și Buisson au urcat pe Sena cu barca dotată cu o butelie adaptată condițiilor. Era o imagine ciudată la vremea respectivă pentru că barca nu avea nici vâsle, nici pânze care s-o mâne într-o parte sau alta. Propulsorul funcționa simplu, carburantul era strecurat printr-un tub, era aprins, apoi închis, iar pe partea cealaltă avea un loc de eliberare a gazelor. Cei doi și-au patentat și vândut invenția statului francez, cu condiția ca acesta să nu fie folosit în război.
Betonul armat
Vinovatul pentru implementarea reușită a aceastei descoperiri este inginerul Anghel Saligny. Constructor de poduri și inginer al construcțiilor portuare de la Galați și Brăila, Saligny face o cercetare temeinică a porturilor din afara țării. A preferat să nu preia în mod direct modelul văzut în străinătate. Preia, însă, betonul armat, invenția brevetată de Monier, pe care acesta o folosea la vasele de flori. Saligny perfecționează tehnica și o folosește în premieră pentru lucrări mari de construcții.
Salvatorul de submarine Brumărescu
Dumitru Brumărescu a proiectat o barcă metalică cu pereți mai înalți decât a unei ambarcațiuni obișnuite, iar partea de sus era acoperită complet. De ce a făcut asta? Din cauza guvernului francez care se alarmase pentru pierderea masivă de vieți omenești în naufragii de submarine în anii precedenți. Franța a organizat un concurs pentru rezolvarea acestei probleme, iar proiectul lui Brumărescu a câștigat. Invenția s-a bucurat de un așa succes încât românul a negociat și cu guvernul american și englez pentru brevetarea bărcii.