Pe Flavia Stanciu am cunoscut-o în urmă cu puțin timp și am fost foarte încântată să aflu că avem o pasiune comună, și anume, bijuteriile. Flavia se ocupă de confecționarea bijuteriilor și am fost bucuroasă să port o discuție foarte frumoasă cu ea. Din interviul următor aflăm totul despre bijuteriile handmade și confecționarea acestora.
Ce face un tânăr inginer chimist în activitatea sa?
Sunt inginer chimist şi m-am format la Universitatea Politehnica „Traian Vuia” din Timişoara.
În urmă cu 24 de ani am emigrat în Canada, în Toronto. De-a lungul timpului am făcut studii în IT și am lucrat în acest domeniu, iar în ultimii 7 ani am devenit self employed, adică propriul meu angajator. De atunci, având o mare apropiere pentru arte, pentru frumos şi stilism, am făcut cursuri formale de consultanță în imagine şi stilism în America, în Salt Lake City şi Provo la Conselle Image Consulting, timp de doi ani. În prezent lucrez în consultanţă de imagine. În timp, mi-au plăcut foarte mult stilismul şi bijuteriile, mă ocup de amândouă şi de consultanţă de imagine, stilism şi confecţionare de bijuterii.
Cum ai început să creezi bijuteriile?
Am început dintr-o pură întâmplare. Aveam un şirag de perle de cultură, o torsadă din ele, a căror închizătoare s-a demagnetizat în timp şi m-am dus la un super magazin să îmi caut o altă închizătoare pe care să reînşir perlele. Acolo am văzut foarte multe produse, mărgele şi furnituri pentru ele. Erau câteva punguliţe de pietricele de agat aruncate pe jos şi le-am luat. În afară de închizători, furnituri pentru colierul meu de reparat, mi-am luat acele punguliţe cu agate verzi, chiar culoarea naturală a agatului. Când am ajuns acasă am înşirat agatele, uitând de perle şi aşa am început activitatea de confecţionare manuală a bijuteriilor.
Cui îi sunt adresate aceste produse?
Sunt adresate mai multor stiluri personale. Încerc să creez cât mai variat, pentru că iniţial am dorit să creez mai mult pentru a reîntregi ţinuta, a completa o ţinută şi să-mi fie mie ca un fel de mijloc de a mă promova mai bine cu stilismul şi consultanţa de imagine. Ulterior, aceasta a devenit o pasiune căreia i-am dedicat foarte mult timp, încât am ajuns să petrec mai mult creând bijuterii decât făcând stilism. Încerc să creez pentru mai multe stiluri personale şi pentru o paletă largă de vârste.
Ce fel de materiale foloseşti pentru realizarea acestor bijuterii?
Materialele sunt variate, pornind de la mărgelele de nisip, nişte mărgeluţe foarte mici, de la 1,2 mm până la aproximativ 2 mm. Nu lucrez cu mărgele foarte mari, am învăţat să lucrez cu mărgelele pe care le cos şi care sunt cusute în lucrătură. Lucrez şi cu cristale de Bohemia, cu cristale Swarovski şi cu pietre semipreţioase.
Ca metale, folosesc tiger tail, nişte sârme speciale foarte dure, pe care trebuie înşirate mărgelele. Lucrez şi cu sârmă moale, artistică, cu furnituri asemănătoare unor ace similare celor folosite la confecţionarea rozaliilor, dar şi cu alte materiale, cum sunt argintul sau ocazional cu argintul aurit.
De unde îţi achiziţionezi materialele?
Din foarte multe locuri. Iniţial nu am ştiut de unde să le iau, mă duceam la un super magazine, apoi la tot felul de târguri. Periodic sunt târguri de bijuterii create handmade şi merg acolo mai ales pentru pietre.
Sunt pietre focale, foloseşti o singură piatră pe care o pui la gât, de unde porneşti tematica unui colier. Prefer să le cumpăr personal. Ulterior am învăţat să cumpăr şi de pe internet. Sunt nişte supplieri foarte mari precum Fire Mountain Gems, în America. De la ei am cumpărat, primeam cataloage şi acolo am învăţat efectiv despre pietre foarte multe, să nu mă înşel la ce cumpăr şi atunci am început să cumpăr şi de pe alte site-uri din China, din India.
Bineînţeles, cristalele de Bohemia le cumpăr din Cehia, ca să fie mai ieftin. Cristalele Swarovski, depinde, sunt foarte scumpe. Mărgelele toho şi cele japoneze le cumpăr de la Fire Mountain Gems.
Din România cumpăr anumite materiale, nu foarte multe, dar au început să aducă şi aici, mărgelele de nisip sunt destul de bune. Am luat din România şi mărgele japoneze, cristale de Bohemia şi cristale Swarovski, dar şi furnituri de sârmă artistică de argint.
De cât timp ai nevoie pentru a realiza un colier sau o pereche de cercei?
Depinde, folosesc mai multe tehnici. Dacă este tehnica înşirării, trebuie mai mult timp, dacă folosesc tehnica wire, se lucrează cu ace, durează puţin mai mult, dacă este tehnica prin care lucrez numai manual, mărgică cu mărgică, care se coase, este un alt tip de lucrare şi ia mai mult timp. Eu tind să lucrez în seturi.
Având educaţie formală în stilism, ştiu că dacă o femeie îşi găseşte o pereche de cercei nu-şi va găsi aceeaşi brăţară sau acelaşi colier oricât ar căuta şi atunci prefer să lucrez în set; colier cu brăţară, colier cu cercei sau chiar colier cu brăţară şi cercei. Confecţionarea unui set durează între 4 şi 30 de ore de lucru. De ce spun 30 de ore? Putem să lucrăm la nemurire, putem face artă pentru artă, putem lucra foarte mult, mai ales la acele mărgele brodate trebuie să le aloci foarte mult timp. Pentru ceea ce urmăresc eu, îmbinarea stilismului cu bijuteria, am considerat că este suficient să creezi un set în maxim 30 de ore.
Care sunt preţurile pentru produsele tale?
Preţurile sunt variate. Un colier simplu, care are un singur focal, un singur pandantiv, cu o pereche de cercei, este 85 de RON. Un set complex, lucrat peste 30 de ore şi mărgelit este în jur de 650 de RON.
Este o activitate care îţi poate aduce profit?
Când am început, a fost efectiv o întâmplare şi nici nu mă gândeam să fac ceva pentru a vinde, mă gândeam doar că îmi pot completa ţinutele, şi a prezenta serviciul meu de stilism.
Din fericire au fost prietene şi colege care au adus alte prietene şi în Toronto, dar şi aici, în Timişoara, care au dorit să cumpere şi mi-au făcut complimente când le-au văzut. Da, consider că se poate face profit şi dintr-o asemenea activitate.
Cum îţi promovezi produsele?
Până acum nu prea m-am ocupat de promovare. Am avut două site-uri iniţial, unul numai de consultanţă de imagine şi celălalt de bijuterii. Am un singur site acum, se numeşte flaviastylesource.net pe care se pot vedea bijuterii confecţionate de mine. Site-ul a fost actualizat în 2016, dar vă puteţi face o idee despre stilism cu bijuterie, unde port o ţinută cu o anumită bijuterie.
Modul de a-mi face publicitate deocamdată a fost numai acel site şi ”din gură în gură”, prin prieteni, prin cunoscuţi. Ca şi consultanţă de imagine aveam o mulţime de sesiuni, acela mai era un mod de promovare, prin consultanţă de imagine şi stilism.
Se apropie sărbătorile de iarnă. Pregăteşti ceva pentru specificul acestei perioade?
Pregătesc două tipuri de produse. Acele seturi din care se pot face mici cadouri pentru prieteni, cu sume cuprinse între 85 RON şi 150 RON, lucruşoare frumoase, de efect, la care nu-mi aloc atât de multe ore de lucru. Dar şi produse pentru evenimente, pentru a merge la evenimente, lucrate în incrustaţii cu cubic zirconiu, pietre semipreţioase şi perle de cultură, perle de apă dulce. Aceste produse se încadrează între 350 RON şi 450 RON.
Cromatic, lucrez în nuanţe de alb, argintiu, mai mult decât în altă perioadă a anului.
Cei care doresc să cumpere produsele, cum pot lua legătura cu tine?
Mă pot suna la telefon sau îmi pot scrie un mesaj pe site-ul meu. Numărul meu de mobil este 0742 467 149. Nu intenţionez să creez o pagină de facebook. Am foarte multe proiecte în derulare şi nu doresc încă să mă promovez prin facebook pentru că ia foarte mult timp şi nu am capacitatea economică acum să fac angajări pentru acest lucru.
Flavia Stanciu
Consultant de imagine &
Creatoare de bijuterii
Tel mobil: 0742 467 149
Site web: www.flaviastylesource.net
5 Comments
Interesant !
Bijuteriile „handmade”, iată o îndeletnicire ce presupune simţ estetic şi bun-gust, dar şi multă îndemânare şi imaginaţie, două atribute ce impresionează astăzi într-o lume în care „kitsch-ul” câştigă tot mai mult teren.
Cu siguranță bijuteriile handmade sunt unicate.
Multa pasiune, imaginatie si rabdare! Frumoase bijuterii 🙂
Bine de știut. Mulțumim pentru detalii!