Sunt fată, deci îmi place să fac cumpărături. Pasiunea aceasta încet s-a transformat în obsesie, apoi în ceva util. Iată cum am ajuns să cheltui mici averi pe articole vestimentare.

Iubesc să fac cumpărături online. Atât de mult, încât bursa mea lunară se evapora imediat. Atât de mult, încât am ajuns să „fur” bani de la părinți. Atât de mult, încât la un moment dat am realizat că am o problemă. Dar degeaba realizezi, dacă nu ești capabil să schimbi obiceiul, sau și mai rău, adicția.

Ei bine, nici povestea mea nu e mai diferită. Plasam o comandă, iar peste câteva zile urma deja următoarea. Am realizat destul de repede că nu e în regulă ceea ce fac, mai ales frecvența cumpărăturilor a devenit o problemă, ca să nu mai zic de costurile la care am ajuns.

E adevărat că prețul hainelor era relativ mic, fiind second hand, însă tocmai din această cauză obișnuiam să cumpăr cantități mari. Prețul unei comenzi se situa undeva la 200 de lei, din care reușeam să îmi procur aproximativ 8 articole vestimentare. Mergeam pe ideea că e ieftin, deci merită achiziția. Și la început chiar merita, pentru că am reușit să îmi schimb aproape toată garderoba în acest fel. Site-ul de pe care obișnuiam să cumpăr se numește remixshop.com, un adevărat paradis pentru shopaholicele ca mine. Aici există tot felul de promoții, iar prețurile ajung să fie extrem de mici. Eu vânam cele mai bune oferte, și știam că dacă ar fi trebuit să plătesc prețul întreg, de magazin, nu ar fi fost o ”afacere” atât de bună.

Apropo de afacere. La un moment dat mi-a venit ideea strălucită să îmi transform obsesia aceasta în ceva productiv. Dacă tot nu pot scăpa așa ușor de această adicție, măcar să o fac într-un mod mai productiv, care să nu îmi provoace gaură în buget. Așa mi-a venit ideea să încep să vând hainele online și să o fac într-un mod serios și cât mai profesionist. (Trebuie să mărturisesc că obișnuiam să postez deseori diferite articole pe care nu le mai purtam pe OLX. Așa am mai reușit să vând una-alta și înainte, dar nimic serios.) Urmăream deja câteva pagini pe Instagram care se ocupau exact cu acest lucru și eram ușor invidioasă pe succesul lor. Dacă lor le merge, mie de ce să nu îmi reușească? Iată cum am început.

Primul pas: un manechin pe care să pot îmbrăca hainele. Am considerat că acesta ar fi primul pas important, pentru că trebuie să îți expui marfa într-un mod cât mai atractiv. Nu este de ajuns să agăți hainele pe umeraș, acest lucru îl poate face oricine. Trebuie să pari cât mai profesionist și serios în ceea ce faci, iar un manechin (sau cel puți un bust) este esențial în acest sens.

 

Pasul al doilea: fotografii cât mai atractive, cu lumină bună, care să evidențieze trăsăturile articolelor tale. Și aici este important, de asemenea, un telefon care să facă poze cât mai bune, sau un aparat foto.

Pasul al treilea: după ce ai făcut poze din mai multe unghiuri la îmbrăcămintea pe care vrei să o vinzi, trebuie să postezi undeva un anunț prin care o promovezi. Eu am ales pentru început OLX, dar și o aplicație pe nume Shedd, unde există posibilitatea să postezi gratuit câte anunțuri vrei, iar ceilalți utilizatori îți pot scrie mesaj privat, sau chiar comentariu la respectivul anunț. Tot ce trebuie să faci este un cont pe aplicația mobilă, apoi poți să devii vânzător, dar poți alege să rămâi un simplu cumpărător (vizitator), fără să postezi anunțuri de vânzare. Din păcate, din data de 10 decembrie aplicația nu mai permite postarea de anunțuri noi, deoarece este în proces de închidere definitivă, însă anunțurile postate până atunci vor rămâne disponibile în continuare.

Inițial mi-am propus să înființez o pagină de Instagram dedicată ”afacerii” mele, însă am decis să mai aștept. Am aflat că nu este chiar atât de ușor să gestionezi o asemenea pagină, trebuie să te ocupi destul de mult de ea, iar eu nu sunt pregătită să dedic atât de mult timp acestui hobby (care până în momentul actual este doar o pasiune).

Ideea este că îmi doresc să evoluez cumva în această direcție. Într-un final voi deschide o pagină destinată acestui business, și atunci totul va deveni real și cât de poate de serios. Până atunci, mă mulțumesc cu OLX și Shedd.

 

One thought on “Adicție transformată în afacere”

  1. Foarte tare! Mi se pare super fain ca ai gasit o modalitate sa-ti si monetizezi pasiunea. Pana la urma de ce sa nu faci bani din ceva ce iti place? In plus, asa faci si loc pentru alte achizitii, pentru ca stiu cum e sa fi ingropata in “obsesia” ta si sa nu mai ai loc de altele noi 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *