Foarte delicios , cu tonuri de mosc și o consistență moale, asemănătoare cu untul, nu este de mirare că papaya a fost  numit “fructul îngerilor” de către Cristofor Columb, fiind primul dintre europeni care le-a descoperit.  Ulterior după descoperirea acestuia, exploratorii spanioli și portughezi au dus și plantat papaya în multe alte țări subtropicale în care au călătorit, inclusiv India, Filipine și părți din Africa.

Sursa: www.pixabay.com

Originar din Mexic, Papaya este un arbore care face fructe în formă de sferă sau de pară cu o lungime de până la 15 cm, iar fructele cele mai mari pot ajunge chiar si la 50 de cm. Miezul fructelor  este de o culoare portocalie bogată, cu nuanțe de culoare galbenă sau roz. În interiorul cavității interioare a fructului sunt semințele negre, rotunde, învelite într-o substanță asemănătoare gelului. Semințele de Papaya sunt comestibile, deși aroma lor  este oarecum amară. Fructele, precum și celelalte părți ale copacului papaya, conțin papain, o enzimă care ajută la digerarea proteinelor.  Papaina se extrage pentru a face suplimente alimentare  și este, de asemenea, folosit ca un ingredient în unele gume de mestecat.

Beneficii

Vitamina C este unul dintre punctele forte ale papaya, oferind 144 la sută din valoarea zilnică recomandată de servire,  care este excelentă ca luptător pentru infecții, precum și un antioxidant care captează radicalii liberi. Acest nutrient are diferite funcții în întregul corp.

Unele studii au arătat că papaya are efecte antioxidante, ceea ce poate contribui la scăderea daunelor cauzate de stresul oxidativ la vârstnici și la cei afectați cu prediabete, hipotiroidie ușoară și boli hepatice.

Unde le puteți găsi

Se găsesc de obicei în majoritatea supermarketurilor, la preturi de 15-25 lei / bucată (nu e o avere), și sunt de obicei disponibile pe perioada verii și a toamnei. Dacă totuși nu le găsiți în supermaket, o sursă sigură găsiți aici: https://exoticfruitbox.com/en/shop/, magazin din Spania, dar care livrare directă și spre România.

Dacă doriți să va delectați cu papaya într-o rețetă exotică,  alegeți fructele care au pielea roșcat-portocalie și sunt ușor moi la atingere. Cele care au urme de culori galbene vor dura câteva zile pentru a se maturiza.

Fructele care sunt verzi sau prea grele  ar trebui să evitați să le cumpărați, pentru că nu sunt coapte.În timp ce câteva pete negre de pe suprafață nu vor afecta gustul papaya, evitați totuși cele care sunt zdrobite sau prea moi.

Iar dacă sunteți curioși să le probați, vă propun un smoothie cu papaya, excelent ca sa îi savurați gustul exotic, și să vă încărcați de vitamine.

 

Surse:

https://goqii.com/blog/angel-fruit-papaya-and-its-health-benefits/

http://www.enzyme-facts.com/papaya.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *